Grantoftegaard har en lidt speciel forhistorie, idet
at gården er et produkt af Københavns vækst. I takt med at forstadskommunerne
voksede og infrastrukturen blev udbygget, blev den bynære landbrugsjord ofte
opkøbt eller eksproprieret. Ballerup kommune fik i 1991 den fremsynede ide, at
bruge den eksproprierede jord til et økologisk landbrug, med udgangspunkt i
"...at etablere sociale, beskæftigelses- og uddannelsesmæssige projekter
og kulturelle tilbud. Driften af det økologiske landbrug danner således både
fundamentet og rammerne... ", som der står i fondens vedtægter. Fra
opstarten i begyndelsen af 90erne, hvor kommunen var både ejer, kunde og
arbejdsgiver - i en tid hvor udliciteringen af beskæftigelsestiltag endnu ikke
havde taget det omfang det har i dag - til overgangen til en erhversdrivende
fond i 2001, som i dag eksisterer på lige vilkår med andre private virsomheder
og landbrug. Siden da har gården vækstet i samme takt, som det øvrige landbrug og
råder i dag over 810 ha. Det er dog værd at notere, at qua gårdens placering,
er jorden fordelt over et utal af små jordlodder - Grantoftegaard er efter eget
udsagn den gård i Danmark med flest mark-numre - hvilket betyder meget urentabel
transport på de københavnske ind- og udfartsveje. Der er tre primære
driftsgrene i fødevareproduktionen: Planteavl, fåreavl og grønsager. Fårene
indgår i kommunen og statens naturpleje, grønsagerne indgår i gårdens
selvforsyning og bliver afsat i den selvbetjente og velbesøgte gårdbutik.
Derudover er økonomien tæt vævet sammen med de social-økonomiske/pædagogiske
tjenester, som kommunen betaler gården for at varetage. Jeg var i marken og
scanne får med en jævnaldrende døv kvinde og i kantinen, hvor omtrent 30 mennesker
spiser til frokost, sad jeg sammen med en somalisk mand, med beskedne
dansk-kundskaber. Der er en rig menneskelig mangfoldighed og det er en hverdag
og produktionsform, som giver mange uforudsigelige smil og udfordringer; og som
kræver stor empati, fleksibiltet og faglig dygtighed af driftslederne. Det som
er fælles for de fastansatte, udover den landbrugsfaglige baggrund og ønsket om
at arbejde med økologi, er glæden ved det sociale aspekt og erfaringen af at arbejdet
hjælper mennesker, der har det svært. Og det lykkes tilsyneladende, der er en
god stemning - og der er venteliste for at komme til. Men det er også en produktionsform,
der er afhængig af at kommunerne (har råd til/får lov til at) prioriterer denne
sammenhæng mellem værdier, beskæftigelse og natur- og menneskesyn.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar