tirsdag den 13. oktober 2015

Bl.a. - tre situationsrapporter fra erhvervet.



Krisen er dybere end vi tror, skriver DR på hjemmesiden i dag. Her kan man bl.a. læse:


Palle Høj, der er cheføkonomisk rådgiver hos Landbrugscenter Heden og Fjorden i Herning, oplever også, at krisens omfang er langt større end det, der bliver registreret i konkursstatistikkerne. "Vi kan konstatere, at banken beder pressede landmænd om at skrive under på en salgsfuldmagt, så banken kan sælge ejendommen indenfor et halvt til et helt år, siger han." 
Krisen skal helst holdes skjult
Når en bank tvinger en landmand til at sælge sin ejendom, så figurerer han ikke i statistikken over konkurser, men resultatet er det samme. Familien må forlade ejendommen.Det er særligt alvorligt for landmændene, fordi det også rammer kone og børn, når arbejdspladsen og hjemmet er et og samme sted.(...) Selvom det nu er fem landmænd om ugen, der får beskeden fra deres bank om, at det er slut, så er krisen først lige ved at gå i gang. Det vurderer lektor i Samfundsøkonomi Mogens Ove Madsen fra Aalborg Universitet.




På Landbrug&Fødevarers hjemmeside findes den nye publikation Fakta om erhvervet 2014, hvor man i underafsnittet Fødevareklyngen i samfundet bl.a. kan læse: 


Beskæftigelsen i fødevareklyngen udgør et væsentligt bidrag til samfundet. 169.000 personer var i 2013 beskæftiget som følge af aktiviteterne i den danske fødevareklynge. Størstedelen er beskæftiget i udkantsdanmark.Den økonomiske aktivitet i fødevareklyngen skaber også vækst i andre erhverv. Hvert år bliver der skabt danske skattepligtige lønninger på 48 mia. kr. som følge af fødevareklyn- gens produktion, heraf de 28 mia. direkte i landbrugs- og fødevarevirksomhederne. I den afledte beskæftigelse skabes der yderligere 20 mia. kr., navnlig i serviceerhvervene hvor de 15 mia. kr. skabes. Med et skattetryk lige under 50, betyder det, at der hvert år betales indkomstskatter i omegnen af 20-25 mia. kr., som følge af fødevareklyngens produktion i Danmark.(...)Landbruget har igennem mere end 20 år arbejdet på at udvide produktionen samtidig med, at miljøbelastningen mindskes. Denne afkobling er lykkedes.

Og så en lang smøre om vores moralske forpligtelse over for de fattige afrikanere. 

Selvforherligelse og milliarder, ikke et ord om de mange danske landmænd, der må dreje nøglen om!
  
Bo Lidegård, skrev en udemærket analyse af Venstre-regeringens landbrugspolitik; også set i forhold til kampen mellem de to store konventionelle interesseorganisationer: Landbrug&Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug - i Politikens leder igår. Her står bl.a.:

Forståelsen er ikke stor uden for en snæver kreds af Venstres svindende skare for fornuften i den kurs, landbruget har sat. Selv Dansk Folkeparti undrer sig over, at det er nødvendigt udtrykkeligt at frasige sig målsætningerne om mere økologi på et tidspunkt, hvor markedet for netop bæredygtige flødevarer vokser, og det industrielle landbrug er ved at knække under tyngden af sine egne fejlinvesteringer.(...)Den største fare for dansk landbrug er landbrugs-lobbyens iver efter at tage de hurtige stik hjem og prale af, at landbruget nu kan få lov til at forurene mere og billigere.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar