"Vi
kan helt sikkert som individer altid anstrenge os for at foretage nogle mere
fornuftige valg, og selvfølgelig kan vi altid gøre det bedre som samfund, men
alting har en pris, og som land bør vi altså kippe med flaget i stedet for at
piske os selv og hinanden med det." (Karen Hækkerup administrerende direktør i Landbrug&Fødevarer Berlingske Tidende 15
oktober 2015)
Jeg sad og genså den udgave af Deadline (DR2 2 april 2015)
hvor Karen Hækkerup er i studiet for at uddybe og diskutere hvad hun egentligt
ville sige med klummen i Berlingske Tidende om at "eliten smadrer
folkesundheden". Som Hækkerup fortalte studieværten og seerne var det for
at stille sig på den travle og forvirrede husmors side. Der er ikke brug for
flere selvbestaltede eksperter, bedrevidende speltmødre og ernæringsråd var budskabet.
Spis nu bare den pølse, leverpostej og skinke vi har på
tilbud til dig og lad være med at tænke dig om eller lytte til selvretfærdige
eksperter, synes lobby-dronningen Hækkerup at sige, som hun sidder der i sin
almindelige husmor-påklædning og forsvarer os almindelige mennesker.
Den administrerende direktør |
Udenfor andedammen peger mange års forskning på at forarbejdet rødt kød er årsag til kræft. Især bacon, skinke og andre svine-produkter er under mistanke. Efter
adskillige års tøven har WHO, verdens sundhedsorganisation, nu klassificeret
kødet på linje med asbest, tobak og alkohol, når det gælder risiko for kræft. Formuleringen
i pressemeddelelsen lyder sådan: Processed meat was classified as carcinogenic to humans (Group 1), based
on sufficient evidence in humans that the consumption of processed meat
causes colorectal cancer. Det
skal dog nævnes at udsagnet tager udgangspunkt i forbrug på 50 gr. rødt kød om
dagen.
En sådan klassificering er et drastisk skridt og trods de
mange års akkumulering af beviser, de mange forskere der stiller deres navns
renomé bag analysen og de mange sundhedsmæssige perspektiver dette skridt
medfører - er langt hovedparten af reaktionen en total afvisning, latterliggørelse og massiv kritik af undersøgelserne. Uden at vide det med sikkerhed, formoder jeg at
mange forskere og eksperter udtalte sig med lignende skepsis i den årtier lange
kamp om tobakkens skadelige virkninger.
Jeg antyder med andre ord, at reaktionen primært kommer fra betalte
meningsdannere a la Hækkerup, og at betydningen for svineindustrien og de
relaterede forsknings- og pengeinteresser - i Danmark ejer banker og
kreditinstitutter ca. 75% af værdierne i den primære svineproduktion (men hvem
ejes bankerne af??) - næppe vil lade sundhedsmyndigheder forfølge denne nye
advarsel uden en indædt kamp.
Man kan roligt regne med at hverken forarbejdet svinekød
eller andre af de kødprodukter der nu klassificeres som kræftfremkaldende,
bliver forbudt eller mærket med advarselsetiketter herhjemme de første mange år.
Og hvis den dag skulle komme, hvor sundhedsmyndighederne eller andre ansvarlige
instanser skulle blive tvunget til det. f.eks. af EU, som også fungerer som den primære miljøbeskytter
af Danmarks natur, nu hvor regeringen har lagt sig fladt på maven for
industrien - ja så har vi stadig de store markeder uden for EU, hvor man kan
producere og/eller afsætte uden at 'selvretfærdige eksperter' blander sig,
fordi her tvinges såkaldte svage økonomier (og i hvert fald svage demokratier)
til at se regulering og økonomisk vækst som hinandens modsætninger. Ligesom at
Danmark i dag producerer sprøjtegifte til landbruget i f.eks. Sydamerika, der
længe har været forbudt herhjemme, producerer vi stadigt mere svinekød i Øst-Europa med vækstfremmende stoffer og under forhold der ligeledes ikke er
tilladt i Danmark.
Der er desværre ikke tegn i sol og måne på at vores kost og
ernæring bliver sundere i takt med vores øgede viden om dens indflydelse på
kroppen og stofskiftet - der synes tværtimod at være investeret massivt i at
behandle symptomerne; og vækst i følgeindustrier som 'smart-foods' og fitness-centre
er en bedre økonomisk forretning på den korte bane end at forbyde det der
virker kræftfremkaldende. Men med WHOs nye klassificering er banen i det mindste kridtet og man har lov at håbe på, at vi begynder at være mere opmærksom på og diskutere hvilke reguleringer af vores kost og produktionsmåder kan være til gavn for både mennesket og miljøet. Så må de der leder denne kamp imod giftige
fødevarer leve med den tort at blive skoset af Karen Hækkerup.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar