Igår deltog vi i olivenhøsten her i Toscana. Det er et hårdt
og mandskabskrævende arbejde. Et hold flytter de store net rundt, der samler
høsten op, et andet hold går rundt med lange elektriske høtyve-agtige
redskaber, der ryster oliven ned fra grenene på nettene, et tredje hold samler
høsten sammen i kasser, som tømmes på traktorens lad - og alt foregår op og ned
af mudrede og stenede skrænter, så ens knæ og lår bliver helt gennemtæskede. På
de 15 ha., der for øjeblikket er i drift på gården hvor vi hjalp til, høster de,
fik vi fortalt, i år ca. 1500 kg oliven
pr hektar - som bliver til ca. 100 liter olie - som sælges for ca. 12 euro
literen.
Det dilemma som arbejdskraftens pris altid stiller op er, at
der findes en maskine, der kunne høste oliven på en effektiv måde uden brug af så
mange lønansatte - men at en sådan maskine ville kræve en investering, der
tvinger landmanden til at låne penge - og at udvide, sådan at
maskin-omkostningerne bliver fordelt på et større areal. Det er den udvikling
vi har set i Danmark. Men den udvikling når den foregår i lande uden en
landbrugslovgivning, til at beskytte de mindre brug, som vi tidligere har haft
i Danmark, er meget ulige konkurrence- og rammevilkår mellem de forskellige
størrelse brug.
Små og mellemstore landbrug bliver kørt bag om dansen af
større koncerner.
Et illustrativt eksempel. Den gård vi høstede for igår
drives af de to sønner, med hjælp fra forældrene og en onkel. De har ialt 35
ha. og er i gang med et generationsskifte, der også indbefatter en ny forretningsmodel.
De to unge drenge (27 og 33) vil have mere vin, flere højværdiafgrøder som
f.eks. blomster og eksklusivt kød, samt 'agriturismo' - altså at turister kan
komme på bondegårdsferie. Planen/drømmen er, at i hvert fald tre kan have en
fuldtidsindkomst af gårdens økonomi.
Men bureaukratiet er ved at kvæle deres lyst til at
gennemføre planerne. Hvert et skridt skal der søges om tilladelse til og alle
ansøgninger drukner i administrativt papirarbejde og - ifølge dem - korrupte
systemer; mens nabogården, som ejes af et australsk konsortium med vinproduktion
over hele kloden - får alle deres ansøgninger igennem uden forsinkelse. De har
advokater og andre ansatte, der kan fokusere på den politiske proces - de har
penge og andre forhandlingsbetingelser, der gør at de straks får tilladelse,
sådan oplevede vores arbejdsgiver det. I Danmark er denne ubalance endnu ikke
så udbredt, men der er tilløb til det.
Denne forskelsbehandling gør særligt ondt i Toscana, som
historisk er præget af familiegårde med en størrelse på ca. 15-25 ha. - hvilket ikke
giver mulighed for den type fuldtidsbrug vi kender derhjemmefra. Det er altså
typisk deltidsbrug, hvor enten både landmanden, hans kone og børn, eller i
hvert fald den ene af dem - som i vores tilfælde - har sin primære indkomst
uden for bedriften.
Jeg vil sparre jer for alle detaljerne, som jordens
sammensætning, gødning og beskæring, sorternes forskellige udseende, klimaforandringernes
nye udfordringer med skadedyr, EU-tilskud, regionale landbrugsstøtteordninger,
presningens håndværk og mange stadier - eller det faktum, at meget af den
italianske olivenolie bliver fortyndet op med billigere produceret olie fra
nabolandene, men markedsført som 'made in italy' - at det samme, ifølge de
lokale, gælder for megen af den italianske økologi- men i stedet kort
reflektere over et observeret fænomen, der også har ligheder med dansk landbrug.
Et paradoks ved fødevareproduktion i Europa, som jeg ofte
har grublet over, er hvor meget fysisk arbejde, der egentligt ligger i
produktionen - og som overhovedet ikke står i noget fornuftigt forhold til
prisen forbrugeren betaler i supermarkedet. Det gælder uanset om vi taler
danske slagtesvin, spanske tomater, hollandske jordbær eller som her italiansk
olivenolie. Hvis den arbejdstid som vi brugte igår skulle udmøntes i prisen på
olien, ville en liter olie koste mindst 135 kr. - og det er ren arbejdsløn
divideret med volume, og altså uden fortjeneste til landmanden eller penge til
maskiner mm. Dette regnestykkes åbenlyse misforhold manifesteres i to
grundlæggende skygge-økonomier i europæisk landbrug.
For det første: Støtten, den direkte som kommer både via EU,
nationalstaterne og regionerne - samt de indirekte støtteordninger i form af
afgiftsfrihed, skatteundtagelser osv.
For det andet: Importeret arbejdskraft. I Danmark i form af
østeuropæerne, der udgør flertallet af de beskæftigede i dansk landbrug, i
Italien i form af albanere og rumænere, i Spanien i form af illegale
nordafrikanere. Ingen af disse mennesker bliver betalt løn i overensstemmelse
med niveauet i de lande de arbejder i. De er sæson- eller som i Danmark
elev-ansatte, der så godt som ingen rettigheder har. Som jeg skriver i min
afhandling mistede Danmark 11.000 arbejdspladser i primær-landbruget i perioden
fra 2001-2011 - mens Spanien i samme tidsrum mistede 250.000 - men de tal dækker
over, at mange af disse jobs er blevet overtaget af billigere ikke-registrerede
ansatte.
Prisen for at vi har landbrug i Europa er altså, at vi
gennem vores skat betaler landmændene understøttelse, og at de hyrer en hær af
udenlandsk arbejdskraft, der kan holde produktionsomkostninger - og dermed
prisen på fødevaren unaturligt lav.
Vi ville med andre ord ikke få tomater og
bacon produceret i Europa til den pris vi forventer hvis det ikke var for de illegale afrikanske
emigranter i det sydlige Spanien og de ukrainske landbrugselever i de
vestjydske stalde. Det er de skygger i landskabet, som landmanden ser hver dag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar