onsdag den 13. maj 2015

udbredt pessimisme op til valget


I forlængelse af sidste uges flertydige optimisme, som reaktion på 'Finansieringspakken', kommer SEGES (Landbrugets eget videnscenter og derfor en del Landbrug&Fødevarers propagandamaskine) nu med helt 'nye' tal, der viser at det ser kulsort ud: 

Udbredt pessimisme

"Landmændene forventer en kraftig nedgang i både indtjening og investering. Vi har udsigt til en kraftig konjunkturnedgang i 2015, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Seges....pessimismen ikke været lavere, siden Seges begyndte at spørge landmændene til deres forventninger..." 

Står der bl.a. i dagens pressemeddelse.

En medfølgende grafik (som under overskriften I Møg til halsen, bliver vist på DRs hjemmeside) viser at 1739 landmænd reelt er konkurs og 2830 andre er i farezonen. Hvis jeg har forstået undersøgelserne rigtigt, så skal man huske på at tallene dækker over en rundspørge blandt 3000 landmænd, og deres svar så er  'genereliseret' til dette billede. Vi ved fra andre lignende grafikker, at det samlede gældsindeks dækker over store interne forskelle mellem produktionsformerne, f.eks de her på bloggen citerede tal, der viser at 75% af svineproducenterne var i den røde zone, mens det gik noget bedre for planteavlerne.

Men det korte af det lange, og med sejren i retssagen i Holstebro in mente, hvor landmand Poul Blak Bojer og søn blev frifundet for at have dyrket i randzonerne, ikke fordi det er hans private ejendomsret, som ham og hans forening Bæredygtigt Landbrug, gerne vil gøre det til, men fordi dommeren mente der herskede så stor usikkerhed om lovens egentlige betydning/status, på tidspunktet for overtrædelsen, at landmanden havde ret til at være forvirret(?!). Men sejren synes nu at have givet den del af erhvervet blod på tanden - og jeg ser fremlæggelsen af disse tal, på dette tidspunkt, med disse ordvalg, som endnu et forsøg på at påvirke politikkerne til i en offentlig valg-skueproces, at skulle vælge mellem at give landbruget og 100-et-eller-andet-tusinde arbejdspladser dødsstødet - eller give landmændene lov til at 'passe videnskabeligt på miljøet', 'gøre som de andre' & 'være en del af løsningen'.

Alt imens køre Landbrug&Fødevarers nye omdømmekampagne der ud af, om hvor godt og fantastisk det går i dansk landbrug.

Og nogen steder går det faktisk også virkeligt godt: 
Danske bønder tjener styrtende på russisk svinekød. Hvis I følger linket vil I se hvor de 'danske' bønder producerer (og skaber arbejdspladser...det er jo egentligt underligt, det overhovedet er tilladt at hjælpe en krigsførende nation??)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar