onsdag den 27. januar 2021

Noter fra Agromek

 

Noter til Klaus Kaisers præsentation af ’ Finansiel udsigt for 2021 i dansk landbrug’ på Agromek (elektronisk deltagelse).

 


 


Meget meget hårdt årti vi har været igennem (faktisk også hårdt årti forinden): Finanskrise, Ruslandsembargo, tørke – og nu Coronakrise, afrikansk svinepest, CAP 27 (rimelig stor indvirkning på landbrugets økonomi), 

Gældsproblematikken, Regeringens helhedsplan, Strukturudviklingen.


Renteudviklingen påvirkes af output gappet, det reelle output overfor potentialet. Først i midttyverne vil gappet mindskes og før det sker vil renterne ikke ændre sig.

Hvedeprisen har peaket flere gange i det sidste årti og ser ud til at være på vej op i et højt niveau igen (man forstår ikke helt hvorfor, måske fordi markederne tager forskud på tiden efter Corona, men for landbrugets driftsøkonomi som helhed betyder foderpriserne mere end kornpriserne.) Mælkeprisen og mælkemarkedet har været stabil i en årrække. Kina er den store spiller på råvaremarkedet, de importerer store mængder af alle slags fødevarer og den import er vigtig for prisen. De øger deres egen produktion, men indtil videre kun nok til at møde den stigende efterspørgsel i Kina.

Dårlig produktionsøkonomi hos svineproducenter i Tyskland og Holland, betyder et fald i udbuddet og dermed en potentiel stabilisering af prisen.

 


 

 

Bæredygtighedsspørgsmålet er trættende, men det kommer til at fylde endnu mere. Økologi er ikke løsningen. Vandområdeplaner 2021-2027. CAP begynder først i 2023. Ligger en række ting. Støtten falder yderligere. Overførsel fra søjle 1 til 2, og det er ikke lige meget hvor støtten ligger. Stor usikkerhed omkring reguleringen. Regeringens helhedsplan, det bliver meget spændende.

 


 

 

Gælden det går bedre, en positiv udvikling siden 2016 og 2019 var et rigtigt godt år for nedbringelsen af gælden og mange variable lån er udskiftet og det betyder mindre risiko og det betyder gladere banker. 

Relativt (!?) mindre bankgæld betyder også mindre renter på lånene og det er positivt. Årsagerne er blandt andet gunstige bytteforhold, større produktivitet og effektivitet (nulpunktspriserne – kampen om marginalomkostningen på stykprisen). Større bevidsthed både i landbruget og i finanssektoren omkring økonomien.

 


 

 


(Der var desværre mange tekniske problemer, lyden faldt ud flere gange og var væk nogle minutter, en halv time inde i foredraget frøs billedet - og man måtte afbryde forbindelsen mens man løste de tekniske udfordringer. Tilsidst måtte det helt opgives midt i præsentationen af årsagerne til den nedbragte gæld.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar