mandag den 3. februar 2014

GMO i Danmark



Der synes at herske en del tvivl blandt danskerne om hvorvidt der dyrkes GMO-afgrøder i Danmark.

Foruden det faktum, at vi skovler GMO-afgrøder, fra primært Sydamerika, ind i vores svinestalde i et omfang, som menes at udgøre et dyrkningsareal der er større end Danmark og derfor gennem årevis har accepteret - eller kollektivt fortrængt - at GMO er en integreret del af dansk landbrug, så dyrkes der også GMO i Danmark.

Den tidligere regering valgte at bruge den tyske model, da en egentligt GMO-lovgivning set i lyset af den hastige udvikling på området efter meget nøleri tilsidst ikke kunne udskydes.

Loven gør GMO-dyrkning tilladt i Danmark, men under erstatningspligt overfor naboer og det øvrige samfund, hvis den genmodificerede afgrøde 'forurener' den omkringliggende produktionsjord og natur. Præcis hvordan man værdisætter 'forureningen' er jeg ikke inde i, men det drejer sig eftersigende om nogle rigtigt store beløb.
Rationalet er, at en sådan erstatningspligt vil afholde den enkelte bonde fra at overveje GMO-afgrøder, sådan har jeg i hvert fald fået det præsenteret, men ikke forskningsinstitutionerne i at kunne udvikle know-how på området.
Den overvejende mistillid i befolkningen imod GMO, samt tilkendegivelser fra Etisk Råd, er dermed blevet både efterkommet og omgået. Smart.

At der nu er nye ejerformer på vej ind i landbruget, f.eks. kapitalstærke eksterne investorer, her tænker jeg ikke kun på midlerne til at investere i sikker dyrkning, men naturligvis også advokatbistand der kan underminere det retsgrundlag hele GMO-lovgivningen og dermed fødevaresikkerheden hviler på, vil uden tvivl udgøre en stor udfordring for vores lov på området i de kommende år. Man fristes til at råde fødevareministeren til at tage et opgør med både-og politikken inden det er for sent, og enten forbyde eller tillade teknologien, ellers forudser jeg at staten kommer til kort i de erstatningssager der måtte komme. Eller at eventuelle sager bliver omgivet med et dunkelt skær af hemmelighedskræmmeri.

For et halvt års tid siden kom det frem i offentligheden at Monsanto drev 3 GMO-test-marker i Danmark. Historien var ledsaget af et herligt billede, som også er at finde i dias-showet på bloggen, som viste den tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen sammen med Monsantos forsøgsleder Gerhard Deneken i en majsmark, der struttede så meget af unaturligt solskin og klorofyl, at det var svært ikke at smile med de to hovedpersoner.



Men Monsanto valgte af hemmelige årsager at trække sig ud af Danmark. Hemmelige?

Igennem længere tid har åbenhedsaktivisterne fra Åbenhedstinget.dk forsøgt at få aktindsigt i hvilke forsøg der er blevet foretaget i Danmark og ikke mindst i resultaterne, der måske kunne give et fingerpeg om hvorfor forsøgene blev afbrudt. Jeg synes denne sag eksemplificerer min frygt, som nævnt ovenfor, ganske godt. Se f.eks bare Monsantos advokats svar, fra sidste uge, på NaturErhversstyrelsens henvendelse, som er den seneste udvikling i denne sag. Klik her.

Man kan følge hele sagen på Åbenhedstingets hjemmeside under fanen GMO.


 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar