tirsdag den 23. december 2014

Stofskiftet



Kære Stofskiftelæser, som sidste uges indlæg om Claus Hansen-sagen tydeliggjorde er landbrugets udfordringer, og debatten om dem, inde i noget der nærmest minder om en hektisk slutspurt.

I  den forgangne uge, synes et voldsomt opgør med udgangspunkt i MRSA og antibiotikaforbruget i svinesektoren under opsejlning. Andre sager lurer lige i periferien. Flere og flere stemmer omkring erhvervet synes at have fået mod til at kritisere udviklingen og erhvervets grundlæggende indstilling til samfundets stofskifte med primær-producenterne. I en rapport fra Fødevareøkonomisk institut (2010) læste jeg, at nær halvdelen af alle landmænd, der involverer sig i landbrug i Øst-europa, begrunder deres udflytning i den negative stemning der hersker omkring landbruget hjemme i Danmark.  

For erhvervets organisationer synes sagerne kun at handle om økonomi. De henholdsvis ønsker og kræver, med et trættende og manipuleret budskab om redning af arbejdspladser, at politikerne kaster en redningskrans ud, eller EU, eller bankerne, eller pensionskasserne - men vil en redningskrans have andet end udsættende karakter?  

Men handler det ikke om meget mere end bare penge?  
I Information har der kørt en debat-serie, hvor forskellige forskere har budt ind med deres bud på hvor udviklingen kørte af sporet. Den sidste jeg læste hed: Fra Slagord til skældsord, af Professor Emeritus Ove Korsgaard. Sammenholdt med den livlige debat i Politiken (omtalt i sidste indlæg), synes den offentlige debat, der så længe har glimret ved sit fravær, nu endelig at have fået fat. 

Det glæder selvfølgelig - også selvom det forstyrrer julefreden - det giver håb om at der stadig kan opstå en alliance mellem befolkningen og landbruget. Interessen er en forudsætning.

Meget tyder på at en transformation snart vil ændre erhvervets karakter.

Midt i denne meget spændende tid, går Ph.d.-projektet ind i en ny fase. Det sidste felt-arbejde er udført og de 9 gårde, der hver på deres måde repræsenterer et muligt udviklingspor - der efter mit skøn indeholder et 'reproduktivt' fremtidspotentiale - udgør nu et righoldigt interview-materiale, regnskaber og felt-optegnelser, som ligger på mit skrivebord. Efter Nytår og hele næste semester skal jeg undervise. Det ene fag kommer til at tage udgangspunkt i materialet, så forhåbentligt vil arbejdet med de studerende give inspiration til nye blog-indlæg. Følg med!

Håber I får en dejlig jul - og fred og ro.

Ps. Som et lille julegratiale til læseren, vil jeg afsløre meningen med forsidens udseende. Citatet giver næsten sig selv, det er dels en påmindelse om hvordan vores kultur er blevet til, dels et opråb om at interessere sig og et ønske om at vi igen kan nå derhen, hvor landbruget og fødevareproduktionen er vores fælles stolthed (ikke bare eksport og arbejdspladser). Det er desuden et nostalgisk minde om en tid, hvor sådan et fantastisk værk, som citatet stammer fra, kunne konciperes og udgives. 
Billedet er en dunhammer der eksploderer. Har I set det? Et af naturens små vidundere og i denne sammenhæng et symbolsk billede på hvordan Landbruget, i projektets optik, kan sprænge sig ud af den nuværende strukturelle spændetrøje, ved at vedgå sig og opdage den mangfoldighed af fødevareproduktioner og fødevaremarkeder, der kunne danne basis for et dynamisk bæredygtigt erhverv.

  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar