torsdag den 2. juli 2015

Radio, fjernsyn og 16 punkter


Da jeg skrev det sidste indlæg om MRSA CC398 var jeg ikke klar over at DR havde et radiodrama om netop dette emne på bedding. I et krimi-agtigt univers og under titlen Axelborg, bliver fakta og fiktion flettet sammen i fire afsnit af ca. 20 minutters varighed. Det er kradsbørstige sager.

Lyt her:

http://www.dr.dk/radio/drama-lydbog/radiodrama/axelborg

Også på DR, men i en helt anden virkelighed møder vi i dokumentaren: Så meget godt i vente;
Rita og Niels på Thorshøjgård,

https://www.dr.dk/tv/se/sa-meget-godt-i-vente/sa-meget-godt-i-vente

Hvad der så er i vente med den nye regering og den tilbagevendende landbrugsminister Eva Kjer Hansen, som jo nu også er minister for miljøet, er endnu lidt uklart.
Den blå blok fremlagde allerede i november sidste år en 16 punkts landbrugspolitik, de 'lovede' at implementere når de kom til magten.

De 16 punkter som i stort og småt vil gennemføre Landbrug&Fødevarer og Bæredygtigt Landbrugs forskellige dagsordener, vil gøre op med mange miljøreguleringer, både dem der blev indført af den afgående regering, men også randzonerne, som blev vedtaget under Lars Løkke, da han sidst sad for bordenden. Miljøorganisationerne frygter det værste.

Men lad os se hvad der praktisk kan lade sig gøre, det er min vurdering af mange af Venstres løfter er på kant med EU-lovgivningen og derfor næppe kan gennemføres uden et slagsmål med Bruxelles.

Her kan man imidlertid frygte, om ikke det værste, så i hvert fald en noget ringere beskyttelse end under den sidste kommission. Den nye kommission, der blev indsat i efteråret 2014, har svækket miljø-beskyttelsen til fordel for en mere 'produktivistisk' politik.

Med kommissionsformand Juncker og Landbrugskommisær Phil Hogan er den nuværende magtbalance i EU-kommissionen tippet i retning af at landbrugsstøtten alligevel ikke skal legitimeres ved at landmændene leverer 'offentlige goder' i form af naturpleje, bidrag til biodiversitet og mindre sprøjtning i sårbare områder, som der ellers har været lagt op til i forhandlingerne omkring landbrugsstøtten. (En analyse af det, skal undertegnede præsentere på en konference til sommer).

Ikke destomindre er der nogle EU-direktiver, der ikke levner danske landmænd helt så meget håb om guld og grønne skove, som landbrugsmedierne har flydt over af siden folketingsvalget. Og der er immervæk stadig et stort befolkningsflertal, der ønsker større fokus på miljø i det hele taget og en landbrugspolitik der begrænser natur-påvirkningerne mere specifikt. Men meget kan jo ske i det skjulte og mange reguleringer kan 'sælges' som jobskabelse - og uanset hvor dramatiseret radio-krimien om Axelborg er, så er det svært ikke at nikke genkendende til hvordan de landbrugs-politiske muskler spiller.


Herunder de 16 punkter - som er en del mere drastiske end de tørre ord og tal måske røber.

1: Omfattende måleprogram og gradvis udfasning af reducerede gødskningsnormer. Der skal påbegyndes en gradvis udfasning af reducerede gødskningsnormer i tre faser, så det med virkning fra 2017 er tilladt at tilføre den landbrugsfagligt optimale mængde kvælstof under hensyntagen til forpligtelserne i nitratdirektivet.
2: Harmonikrav for slagtesvin i Danmark hæves fra 1,4 til 1,7 dyreenheder pr. hektar jord.
3: Der udarbejdes en handlingsplan for, hvornår og hvordan den målrettede regulering på arealer med høj udledning gennemføres, så normsænkningen kan reduceres som planlagt i 2015, 2016 og 2017, jævnfør pkt. 1.
4: Krav om randzoner og efterafgrøder fjernes.
5: Reguleringen af staldanlæg og markarealer adskilles ved at sætte loft på emissioner fra anlægget og ikke på antallet af dyreenheder.
6: Fejlklassifikation af vandløb rettes.
7: Tilladelse til jordbearbejdning før 1. november.
8: Der laves en samlet kontrolstrategi jf. Natur- og Landbrugskommissionens anbefaling om kontrol baseret på dialog, ansvar og tillid.
9: Landbruget skal have en konkurrencegaranti, der betyderr, at omlagte midler fra landbrugsstøtten til landdistrikterne skal bruges til at styrke landbrugets konkurrenceevne.
10: Hurtigere og mere effektiv behandling af miljøgodkendelser, hvor der fastsættes et loft på maksimalt seks måneder, fra sagen er fuldt oplyst, til den skal være færdigbehandlet.
11: Indsats mod overimplementering.
12: Vækstplan for dansk akvakultur.
13: Konkurrencedygtig økologi og styrket eksport af økologiske fødevarer.
14: Kødkontrol af små slagtehuse.
15: De risikovillige "Etableringslån til landbrug" udvides til også at omfatte fiskerierhvervet.
16: Fiskeri inddrages i landbrugets finansieringsbank.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar