onsdag den 28. oktober 2015

Kræft

"Vi kan helt sikkert som individer altid anstrenge os for at foretage nogle mere fornuftige valg, og selvfølgelig kan vi altid gøre det bedre som samfund, men alting har en pris, og som land bør vi altså kippe med flaget i stedet for at piske os selv og hinanden med det."  (Karen Hækkerup administrerende direktør i Landbrug&Fødevarer Berlingske Tidende 15 oktober 2015)


Jeg sad og genså den udgave af Deadline (DR2 2 april 2015) hvor Karen Hækkerup er i studiet for at uddybe og diskutere hvad hun egentligt ville sige med klummen i Berlingske Tidende om at "eliten smadrer folkesundheden". Som Hækkerup fortalte studieværten og seerne var det for at stille sig på den travle og forvirrede husmors side. Der er ikke brug for flere selvbestaltede eksperter, bedrevidende speltmødre og ernæringsråd var budskabet.

Spis nu bare den pølse, leverpostej og skinke vi har på tilbud til dig og lad være med at tænke dig om eller lytte til selvretfærdige eksperter, synes lobby-dronningen Hækkerup at sige, som hun sidder der i sin almindelige husmor-påklædning og forsvarer os almindelige mennesker.  

Den administrerende direktør



  
Den almindelige forvirrede husmor

Udenfor andedammen peger mange års forskning på at forarbejdet rødt kød er årsag til kræft. Især bacon, skinke og andre svine-produkter er under mistanke. Efter adskillige års tøven har WHO, verdens sundhedsorganisation, nu klassificeret kødet på linje med asbest, tobak og alkohol, når det gælder risiko for kræft. Formuleringen i pressemeddelelsen lyder sådan: Processed meat was classified as carcinogenic to humans (Group 1), based on sufficient evidence in humans that the consumption of processed meat causes colorectal cancer. Det skal dog nævnes at udsagnet tager udgangspunkt i forbrug på 50 gr. rødt kød om dagen.

En sådan klassificering er et drastisk skridt og trods de mange års akkumulering af beviser, de mange forskere der stiller deres navns renomé bag analysen og de mange sundhedsmæssige perspektiver dette skridt medfører - er langt hovedparten af reaktionen en total afvisning, latterliggørelse og massiv kritik af undersøgelserne. Uden at vide det med sikkerhed, formoder jeg at mange forskere og eksperter udtalte sig med lignende skepsis i den årtier lange kamp om  tobakkens skadelige virkninger. Jeg antyder med andre ord, at reaktionen primært kommer fra betalte meningsdannere a la Hækkerup, og at betydningen for svineindustrien og de relaterede forsknings- og pengeinteresser - i Danmark ejer banker og kreditinstitutter ca. 75% af værdierne i den primære svineproduktion (men hvem ejes bankerne af??) - næppe vil lade sundhedsmyndigheder forfølge denne nye advarsel uden en indædt kamp.

Man kan roligt regne med at hverken forarbejdet svinekød eller andre af de kødprodukter der nu klassificeres som kræftfremkaldende, bliver forbudt eller mærket med advarselsetiketter herhjemme de første mange år. Og hvis den dag skulle komme, hvor sundhedsmyndighederne eller andre ansvarlige instanser skulle blive tvunget til det. f.eks. af EU, som  også fungerer som den primære miljøbeskytter af Danmarks natur, nu hvor regeringen har lagt sig fladt på maven for industrien - ja så har vi stadig de store markeder uden for EU, hvor man kan producere og/eller afsætte uden at 'selvretfærdige eksperter' blander sig, fordi her tvinges såkaldte svage økonomier (og i hvert fald svage demokratier) til at se regulering og økonomisk vækst som hinandens modsætninger. Ligesom at Danmark i dag producerer sprøjtegifte til landbruget i f.eks. Sydamerika, der længe har været forbudt herhjemme, producerer vi stadigt mere svinekød i Øst-Europa med vækstfremmende stoffer og under forhold der ligeledes ikke er tilladt i Danmark.

Der er desværre ikke tegn i sol og måne på at vores kost og ernæring bliver sundere i takt med vores øgede viden om dens indflydelse på kroppen og stofskiftet - der synes tværtimod at være investeret massivt i at behandle symptomerne; og vækst i følgeindustrier som 'smart-foods' og fitness-centre er en bedre økonomisk forretning på den korte bane end at forbyde det der virker kræftfremkaldende. Men med WHOs nye klassificering er banen i det mindste kridtet og man har lov at håbe på, at vi begynder at være mere opmærksom på og diskutere hvilke reguleringer af vores kost og produktionsmåder kan være til gavn for både mennesket og miljøet.  Så må de der leder denne kamp imod giftige fødevarer leve med den tort at blive skoset af Karen Hækkerup.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar