torsdag den 11. april 2019

Landbrugets nyhedsstrøm



Der er kommet nyt undervisningsmateriale om Økologi til landets gymnasier. Og det er jo godt. Trofaste læsere af bloggen vil måske kunne huske, at eleverne på Kalø, Danmarks eneste landbrugsskole, der har økologi som fokus, tilbage i 2014 strejkede i protest over at undervisningsmaterialet var af så ringe kvalitet - og at det var Landbrug&Fødevarer, der var forfatteren. Eleverne - som fik ganske meget medieomtale dengang - startede en underskriftindsamling, for at få en egentlig økologisk undervisningsplan, forfattet af forskere eller andre eksperter, der i det mindste kunne have et objektivt syn på dyrkningsmetoden - og ikke af en interesseorganisation, der i årtier har været en aktiv modstander af økologien, og stadig hævder, når det tjener deres interesser - med henvisning til tvivlsomme rapporter - at økologi er er både miljø- og klimaskadeligt.

Det nye undervisningsmateriale er skrevet og designet af Landbrug&Fødevarer.

Vores mand i alternative fakta-land, den navnkundige Flemming 'Fakta' Fuglede - formand for Bæredygtigt Landbrug, sagde en del opsigtsvækkende ting på foreningens landsmøde - sidste februarweekend i Horsens. Det er i sig selv ikke så usædvanligt, det er vel ret beset Fuglede og BLs største aktiv, at sige ting, der er så outréret og svært-trolige, at medierne bliver lokket til at dække deres udsagn. 
I de seneste fire år har der imidlertid været en hidtil uset vilje i den blå lejr, til at efterkomme landbrugets krav, ja selv krav der dengang BL blev stiftet forekom helt urealistiske. Nu stiller mange i landbruget spørgsmålet: Når alle krav er blevet opfyldt - hvad er en protest-landbrugsorganisation som Bæredygtig Landbrugs eksistensberettigelse?

Ja så kan man jo altid stille nye - ret beset urealistiske - krav, så man er sikker på at have noget at kunne protestere over. Hvilket har ført til, udtalte Fleming Fuglede i forbindelse med årsmødet, at forholdet til ministeren (Jakob Elleman-Jensen) er på frysepunktet. Ifølge Fuglede er det populisme af den værste skuffe, når Ministeren og Regeringen vifter med en halvgrøn maske her i valgåret, og siger at nye krav, ja det må altså vente. Men så kan man sætte sin lid til, at der findes politikere, der ingen forstand på- eller interesse har i landbruget og dets rammevilkår - og gerne sælger sine holdninger. 

Det gjorde man allerede dengang Liberal Alliance bad Bæredygtigt Landbrug om at formulere sin landbrugspolitik, men nu hvor LA er en del af regeringen, har man i sin evige protest brug for at rykke væk fra magten og ansvarligheden. Og det var årsmødet et godt eksempel på. Pernille Vermund, forkvinde i Nye Borgerlige deltog og hendes forlovede Lars Tvede var hovedtaler, og det blev kendt, at det nye borgelige parti, der i meningsundersøgelser står til at komme i folketinget senere i år, også har bedt Bæredygtigt Landbrug om at skrive deres landbrugspolitik.
   

Man kunne i øvrigt også læse i Landbrugsavisen i marts, at de nye tilskudsregler for etablering af minivådområder, gør det muligt for landmanden at ansætte sig selv om entreprenør og dermed tjene gode penge på etableringen udover selve etableringsstøtten. Det er godt at vi har masser af penge i vores lille land, og her er linket hvis du også vil oprette et Minivådområde - men bemærk ansøgningen skal være afleveret 30 april.

Sidste nyhed, som ikke er en rigtig nyhed, men alligevel værd at nævne, er prognoserne for priser på mælk, svin og korn i 2019. Efter tørken sidste år, som også ramte Europas brødkammer omkring Sortehavet, steg priserne på korn i sensommeren i forventning om et mindre udbud på markederne. Og det har været spået at afregningspriserne på korn ville stige yderlige i 2019. Men nu skriver Seges, at overskudslagrene har lappet hullet og at det alligevel ikke får betydning for priserne, at der blev produceret mindre sidste år. Det er jo bare en prognose og Seges har taget fejl før, andetsteds kunne man faktisk læse at Seges, har taget fejl i 11 ud af de seneste 14 prognoser når det kom til mælkepriser; men det er da tankevækkende, at lagrene er så fyldte, at årets og måske flere års høst, ikke får effekt på priserne. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar