Mandag d. 6 februar
arrangerede Kooperationen konference om landdistriktsudvikling på
Christiansborg. Heldagsarrangementet bød på en lang række indlæg af aktører,
der havde brugt andelstanken til at organisere ejerskab eller forretningsmodel.
Kirsten Malling Olsen præsenterer dagens program under overskriften: Den nye andelsorganisering..
Her præsenteredes blandt andet Thorup Kystfiskerlaug og
Smagen af Danmark, et netværk for mindre fødevareproducenter. At være en
'mindre fødevareproducent' betyder oftest, at det er en hobby eller
deltidslandmand, eventuelt en entreprenør uden jordtillæggende, med hovederhverv i en anden branche, og som har
en nicheproduktion af et specialprodukt. Det kan være alt fra kirsebærvin til
en gårdbutik med egne grønsager. Jeg talte med formanden Laurids Siig
Christensen i frokostpausen, og kendetegnende for foreningen havde han selv
frilandsgæs på Sejrø, men arbejdede i øvrigt som ingeniør.
Hans perspektiv på fødevarehvervets udfordringer lå ikke
langt fra mine egne. Der bliver gjort alt for lidt i Danmark, for at støtte
vækstlaget af mindre specialproduktioner og fødevareproducenter. De store
landbrugsorganisationer sidder tungt på både støttemidler og
forskningsinstitutioner, hvilket betyder at det er de dominerende driftsgrene
svin og mælk, der får hele opmærksomheden.
Konferencens faglige vinkel stod Professor Hanne Tanwig for.
En ca. 100 sider rapport om vækst og vanskeligheder i landdistrikterne var delt
ud ved indgangen.*
En af hovedkonklusionerne, som Tanwig også præsenterede i
sit indlæg, var at det ofte er folk 'udefra' - tilflyttere, der er drivkræfter i at lave
netværk og skabe lokale værdikæder i provinsen.
Det lød i mine øre som den samme pointe Smagen af Danmark havde i
forhold til udvikling af landbrugets forretningsmodeller. Nytænkning kræver nye
tanker.
I forlængelse af mandagens konference lagde debatmødet om torsdagen,
arrangeret af Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister sig meget elegant.
Arrangementet begyndte med at kåre 'årets landbrugsartikel'. Prisen gik til
LandbrugsAvisens Fredeik Thalbitzer med en artikel fra marts 2016 med den
sigende overskrift: Specialproduktion er
guldet i dansk landbrug. Læs artiklen, tallene taler for sig selv, om at så at sige.
Debatten foregik mellem undertegnede, Landboungdoms formand
Peter Jørgen Koch, og tænketanken Frejs Iben Krogh Rasmussen.
På spørgsmålet om hvilken bedrift han drømte om svarede
Peter, at det meget vel kunne være en deltidsbedrift med nicheproduktion, det
vigtigste var at det kunne betale sig. Iben, der fortalte at hun kom fra en
konventionel svinebedrift på Lolland, hvor hendes far eksporterede smågrise til
Polen ville gerne have vi også anderkendte bidraget fra den bærende del af
erhvervet, at der var masser af
svineproducenter hvis økonomi var god.
Det var dog ikke helt det indtryk man fik på det aftenmøde,
afholdt samme sted som Kooperationens konference, som Iben selv var vært for et par
dage forinden.
Her havde Tænketanken Frej og DJØF inviteret et
'oplysningsarrangement' om EUs landbrugstøtte: EUs landbrugsstøtte: støtteben
eller spændetrøje?
Her gennemgik tidligere
institutleder på IFRO Henrik Zobbe landbrugsstøttens historie, sammensætning og
betydning, Frank Øland cheføkonom i Landbrug&Fødevarer analyserede de
mulige konsekvenser af en udfasning af landbrugsstøtten, Erling Bonnesen
Venstres fødevareordfører gentog vanen tro hvad Landbrug&Fødevarer mente og
Anders Vistisen Europaparlamentariker for Dansk Folkeparti kritiserede støttens
nuværende funktion.
Man kan have lov at mene, at det var lidt ærgeligt, at der
ikke var en større bredde i panelet. Det var 4 repræsentanter for blå bloks
landbrugspolitik, der var samlet. Hvis man virkelig vil 'nuancere
fødevaredebatten', som Frej gerne skilter med, virker det utroværdigt ikke at
stille regeringens holdninger op overfor nogle fra oppositionen eller en
repræsentant for en miljøorganisation. Det var kun et par uger siden at Det
Økologiske Råd havde afholdt en stor konference på Christiansborg om EUs
landbrugsstøtte - men Frej ønskede åbenbart at diskussionen skulle blive i
familien blå. Det så man blandt andet afspejlet ved, at under de to 'vox
populi'-afstemninger i salen om støttens fremtid, stemte alle paneldeltagerne
identisk imod at stille større krav til landbruget.
Men arrangement vil alligevel få en mindeværdig plads i min
landbrugsdagbog. For første gang i al den tid jeg har beskæftiget mig med
landbrug, kunne man høre Landbrug&Fødevarer argumentere for at
landbrugsstøtten bør bevares uændret.
I en menneskealder har landbruget argumenteret for en
afvikling af støtten og de frie markedskræfter, med det bagvedliggende
rationale at dansk landbrug med sit høje effektivitet- og produktionsniveau var
bedst stillet i en fri konkurrence. Den holdning har man nu forladt. Nu var
perspektivet at landmændene fortjente en støtte for al det gode de gjorde.
Frank Øland kommenterer sit slide: Landbrugsstøtten er populær i EU. Ifølge L&Fs cheføkonom mener 85% af EUs borgere, at landbrugsstøtten er for lav!
Ganske forbløffende sluttede Øland sin powerpoint af med en
slide der viste, at hvis man afviklede støtten ville først landbruget gå
konkurs, så en række banker - og til sidst ville staten være nødsaget til at
træde til med en Bankpakke 3. Skatteyderne skulle altså vare sig for at skære i
landbrugsstøtten, det kom kun til at gå ud over dem selv. Lur mig om ikke den
slide bliver redigeret ud af Ødahls præsentation. (Man skal jo huske på at det
kun er et lille halvt år siden han kom til Landbrug&Fødevarer fra Danske
Bank).
Personligt synes jeg at det grænser til det pinlige når
Erling Bonnesen minuttet efter får mikrofonen og gentager alt hvad Øland lige
havde sagt, helt ned i samme ordvalg og sprobrug.
Alle de velkendte argumenter var nu vendt på hovedet og Danmarks
liberale parti mener nu at landbruget skal undtages markedets kræfter.
Der var langt mindre slinger i valsen hos Henrik Zobbe. Han
forklarede hvordan at landbrugsstøtten er kapitaliseret i jordprisen og dermed ingen indkomsteffekt har for landmændene. Men
hans centrale argument var, at støtten bund og grund var et frygteligt spild af
penge og ressourcer. følge Zobbe brugte NaturErhvervsstyrelsen totredjedele af
budgettet på at administrere EUs landbrugsstøtte. Men hans argumenter prellede
af på Øland og Bonnesen, der mente at der var mange gode samfundsøkonomiske
grunde til at landmænd skulle have støtte - omend de ikke fremførte dem den
aften. Anders Vistisen talte for at
målrette landbrugsstøtten nogle lidt bredere prioriteringer, men en egentlig
diskussion kom det aldrig til. Læs eventuelt Altingets udemærkede dækning af arrangementet, der også nævner Frejs tætte kontakt med Landbrug&Fødevarer. Og hvis man virkelig gerne vil blive lidt klogere på EUs landbrugspolitik, så læs på denne hjemmeside.
Iben Krogh Rasmussen fra Frej kommenterer afstemningen om hvorvidt den kommende reform af EUs landbrugsstøtte skal fokusere på flere grønne virkemidler.
Fra Kooperationen og debatmødets ideer om lokale værdikæder
og større fokus på den enkelte bedrifts bundlinje, sluttes dette blog-indlæg
altså af med det herskende perspektiv, at landbrugsstøtten er til for bankerne
og det har vi ikke råd til at lave om på.
Som en lille krølle på alt det faglige. Efter arrangementet
havde vi bestilt bord i restauranten i Christiansborgs tårn. Her reklameres der
med danske specialiteter og råvarer. Og helt i tråd med pointerne fremført her, var både
de enkelte retter vi spiste og de produkter, udstillet i glasmontre, man kunne
købe med hjem, fødevarer fra mindre nicheproduktioner og medlemmer af Smagen af
Danmark. Maden, servicen og udsigten var i øvrigt fortrinlig og
anbefalelsesværdig.
* Organisering af lokalsamfunds udviklingsarbejde: Lokal
strategisk kapacitet i landdistrikter.
(KU/IGN rapport juli 2016)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar