fredag den 15. september 2017

Den veterinære vinkel






Henover sensommeren har Dyrenes Beskyttelse kørt en kampagne for bedre dyrevelfærd i de danske svinestalde. Kampagnen har ikke overraskende provokeret de danske svineproducenter, i hvert fald formand Henrik Mortensen, som har været særdeles aktiv de sidste par måneder med debat-indlæg, presse-meddelelser og en crowd-funding kampagne, der skal samle ind til at finansiere en modkampagne. Den skal angiveligt imødegå Dyrenes Beskyttelses synspunkter/påstande og må ventes søsat snart. Ifølge Danske Svineproducenter rundede crowd-fundingen i sidste uge en mio. kr.
Jeg vil ikke her referere eller diskutere hvad der er blevet sagt og skrevet fra de respektive aktørers side. Men i stedet forsøge at belyse velfærden i svinestaldene fra en tredje og mere faglig vinkel.  



Her den anden dag faldt jeg over september-nummeret af Dansk Veterinær tidsskrift (DVT), således kaldt siden 1975, da det skiftede navn fra Medlemsblad for Den Danske Dyrlægeforening. Denne oplysning fandt jeg inde i det nye nummer, ved siden af en lille husker du klumme. Det som redaktøren spørger os om vi kan huske, er temanummeret fra 1978: 'Den industrialiserede Gris', hvilket også var navnet på en dokumentarfilm af Ebbe Nyvold, der: 'lægger op til en etisk diskussion af produktionsforholdene'.
Dette tema har DVT så i nummeret før dét jeg er kommet i besiddelse af, taget op til fornyet diskussion. Det fremgår af en lang række læserbreve, bl.a. fra Landbrug&Fødevarers 'seniordirektør inden for svineproduktion' Christian Fink Hansen. Han skriver at: 
"Derfor er dyrevelfærden mere nuanceret, end det bliver fremlagt i artiklen i DVT. De seneste år er der sket klare forbedringer i dyrevelfærden i svineproduktionen. Og hver gang, der bliver bygget en ny stald herhjemme, er der fremskridt for dyrevelfærden.(...) I 2014 underskrev L&F Handlingsplan for bedre dyrevelfærd." 
Artiklen han henviser til er skrevet af forskere fra Foulum/Århus Universitet (og den har jeg ikke læst).

Lige overfor Fink Hansens læserbrev, kan man læse et andet debatindlæg, netop skrevet af forskere fra Foulum.  Under overskriften 'Medarbejdernes uddannelse og viden om dyrevelfærd er vigtig for dyrevelfærden i svineproduktion, kan man læse at de har gennemført en spørgeskema-undersøgelse blandt 1119 landmænd, der arbejder med kvæg, mink og svin - og fundet frem til at 38% af arbejdsstyrken var udlændinge, dog højere blandt svineproducenterne taget for sig. De skriver:

 "På rekrutteringssiden er det bl.a. et aktuelt problem, at forholdsvis mange producenter ikke tager elever ind fra landbrugsskolerne, bl.a. fordi de synes, det er for dyrt - i stedet vælges fx udenlandsk arbejdskraft. Vi er enige med Skydsgaard i , at der er helt særlige udfordringer for producenter, som har blandet dansk/udenlandsk arbejdskraft eller kun udlændinge. Det kræver, at der kommunikeres på nye måder, ofte flere sprog og på tværs af mange forskellige holdninger til dyr, og det udgør en risiko for dyrevelfærden ikke mindst pga. mangel på uddannelse, viden og motivation - eller hvis medarbejderne ikke anerkendes eller inddrages nok."
Foulum-folkene slutter deres læserbrev af med følgende: "Medarbejdernes rolle i landbruget er således stadig underbelyst forskningsmæssigt, og det er et problem for branchen."
(link til den omtalte undersøgelse)

Lige under Fink Hansens indlæg er det et fra Flemming Kure Marker, leder af Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, hvor man kan læse: 

"For nogle år siden fandt Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold 50 kg ulovlig antibiotika, der havde været anvendt i flere danske svinefarme. Den sag takserede domstolene til bøder på mere end 200.000 kr i alt til de tre dømte. De to sager fra Veterinærrejseholdets hverdag understreger, med hvilken alvor både Fødevarestyrelsen og domstolene ser på kvaksalveri og ulovligt antibiotikaforbrug."

Og hvis man bladrer en side frem kan man læse: 

"Alt for mange landmænd følger ikke dyrlægens anvisninger. 20% af landmændene har ikke styr på antibiotika-reglerne. Det viser resultaterne af en stikprøvekontrol hos 200 landmænd, som Fødevarestyrelsen gennemførte sidste år. De steder, hvor overtrædelserne af antibiotikareglerne førte til indskærpelser fra Fødevarestyrelsen, var det overvejende reglerne om dyrlægens anvisninger og pligten til at føre optegnelser over forbruget, der voldte landmændene problemer."

Men måske relevant, og ikke præget af de interesser læserbrevene naturligvis repræsenterer - i en længere artikel inde i bladet bliver 'Handlingsplanen for bedre dyrevelfærd' fra 2014, som Fink Hansen fra Landbrug&Fødevarer altså også nævner som det store skridt fremad, evalueret af en række forskere fra DTU. Til den særligt interesserede hedder handlingsplanen: Bekendtgørelse 534 og Bekendtgørelse 1536, sidstnævnte om regler for flokmedicinering. 
Forskerne har på baggrund af 'bakterielle patogener i fæces fra fravænningsgrise i 2014-2016 - og valg af antibiotika til behandling før og efter laboratorieundersøgelse' - dette at sige. 

"Konklusion ...samlet set kan det konkluderes, at kun i et mindretal af besætningerne har dyrlægen ændret til valg af første prioritet i henhold til den nuværende behandlingsvejledning....I en mindre andel (7%) af besætninger med moderat-massiv forekosmt af de patogene bakterier blev der ikke anvendt flokbehandling til mave-tarmlidelser hverken før eller efter påvisningen."

På Tidsskriftets allerførste side kan man læse at DTU ikke længere skal føre tilsyn eller være en del af beredskabet.

 "KU skal i samarbejde med Statens Serum Institut fra 2020 levere den forskningsbaserede veterinære myndighedsbetjening inklusive diagnostik af smitsomme sygdomme til Fødevarestyrelsen. Det ligge fast efter, at opgaven har været i udbud. Opgaven udføres i dag af DTU. Man skal tænke sig godt om, når man flytter en så stor opgave fra én myndighed til en anden, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen, som en kommentar til beslutningen. Det veterinære beredskab er ikke en almindelig hyldevare. Det er vigtigt for Danmarks mulighed for at reagere mod smitsomme husdyrsygdomme, der måtte komme til os, og af afgørende betydning for eksporten af dyr og animalske produkter." 

Carsten Jensen frygter at man vil jagte besparelser i beredskabet og set i lyset af de husdyrsygdomme, der banker på Europas dør, kan man frygte med ham.

Til de læsere der ikke kender denne debats forskellige stemmer, bør man nævne, at kritikkerne af husdyrenes forhold i de danske stalde, ofte har beskyldt dyrlægerne for at være i lommen på landbruget. Og rigtigt er det, at landmændene er dyrlægernes vigtigste kunder og at der derfor kan opstå interessekonflikter i denne diskussion. Men når man læser tidsskriftets efterbehandling af tema-nummeret, synes det præget af høj faglighed. 

Men ok, det er mest en mavefornemmelse, jeg er ikke den rette til at bedømme indholdets validitet, men fascinerende læsning er det.


Her på bloggen har vi tidligere beskæftiget os med dette emne.

  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar