fredag den 16. maj 2014

Tre citater



"It has been assumed by economists as well as by some anthropolgists that the most intensive cultivation would be achieved by the most advanced implements and that the most advanced implements would be the most profitable. But in the real world it is more complicated. It is not a simple cost-benefit problem. I have already quoted from Brookfield to the effect that input of skills varies inversely to input of land. Both individual and sociological factors are involved, as well as geographical differences. " (Steensberg s. 110, 1986)

"Det er også dér, hvor man har stærke sociale og kulturelle relationer, mellem de økonomiske medspillere (folk og erhvervsliv), og dér hvor man evner at indoptage ny viden og udvikle sig i samarbejde. Inden for teorier om "Industrial Districts o.l. finder vi desuden belæg for, at det er dér, hvor man sikrer at merværdiskabelse bliver til gode for oprindelsesstedet, bl.a. i form af reinvesteringer og i øvrigt vedligeholdelse og sikring af den komparative fordel. Mange af de forudsætninger har man i danske landdistrikter (...) Forekomsten af jord, natur og viden om at leve sammen med og brug af ressourcen er landdistrikternes ubestridte komparative fordel!" 
(Tanvig s. 150-51, 2005)


"3.2 Vækst- og nabotjek.Dansk landbrug og fødevareerhverv er af stor betydning for dansk økonomi. Erhvervet er eksportorienteret og i global konkurrence. Konkurrencen om afsætning af fødevarer er bl.a. betinget af rammevilkårene i Danmark og i de konkurrerende lande. Rammevilkårene ændres jævnligt med betydning for det indbyrdes konkurrenceforhold. Det skal derfor sikres, at reguleringen giver de bedste bæredygtige udviklingsmuligheder for det danske fødevareerhverv. Der er enighed om, at hvis reguleringen eller kontrollen i væsentligt omfang stiller danske virksomheder ringere end virksomheder i andre EU-lande, så skal der ske tilpasninger efter ”følg- eller-forklar” princippet.                                                                                                                                                             4.1 En fælles fødevarefortælling om ressourceeffektivitet og bæredygtighed. En fælles fødevarefortælling om ressourceeffektivitet og bæredygtighed vil kunne styrke den internationale markedsføring af dansk fødevareerhverv. Fortællingen vil således kunne styrke fødevareeksporten og skabe større fokus på det danske fødevareerhverv som et attraktivt erhverv for bl.a. at kunne tiltrække og fastholde arbejdskraft med de rette kompetencer. Derfor iværksættes et arbejde med at skabe en fælles fortælling for fødevareerhvervet. Der afsættes 2 mio. kr. årligt i 2014 og 2015."         (Vækstplan for fødevarer s. 8-9, 2014)



Axel Steensberg (1906-1999) Professor i Materiel Folkekultur - senere Etnologi 1959-1970.
Hanne W Tanvig Centerleder i Center for Forskning og Udvikling i Landdistrikter 2001-2006.
Vækstplanen må formodes forfattet af Erhvervs- og vækstministeren Henrik Sass Larsen i mere eller mindre jævnbyrdigt samarbejde med Fødevareministeriet, DI, L&F og div. udvalg.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar