"It has been assumed by economists as well as by some
anthropolgists that the most intensive cultivation would be achieved by the
most advanced implements and that the most advanced implements would be the
most profitable. But in the real world it is more complicated. It is not a
simple cost-benefit problem. I have already quoted from Brookfield to the
effect that input of skills varies inversely to input of land. Both individual
and sociological factors are involved, as well as geographical differences.
" (Steensberg s. 110, 1986)
"Det er også dér, hvor man har stærke sociale og
kulturelle relationer, mellem de økonomiske medspillere (folk og erhvervsliv),
og dér hvor man evner at indoptage ny viden og udvikle sig i samarbejde. Inden
for teorier om "Industrial Districts o.l. finder vi desuden belæg for, at
det er dér, hvor man sikrer at merværdiskabelse bliver til gode for
oprindelsesstedet, bl.a. i form af reinvesteringer og i øvrigt vedligeholdelse
og sikring af den komparative fordel. Mange af de forudsætninger har man i danske
landdistrikter (...) Forekomsten af jord, natur og viden om at leve sammen med
og brug af ressourcen er landdistrikternes ubestridte komparative fordel!"
(Tanvig s. 150-51, 2005)
"3.2 Vækst-
og nabotjek.
Dansk landbrug og fødevareerhverv er af stor betydning
for dansk økonomi. Erhvervet er eksportorienteret og i global konkurrence.
Konkurrencen om afsætning af fødevarer er bl.a. betinget af rammevilkårene i
Danmark og i de konkurrerende lande. Rammevilkårene ændres jævnligt med
betydning for det indbyrdes konkurrenceforhold. Det skal derfor sikres, at
reguleringen giver de bedste bæredygtige udviklingsmuligheder for det danske
fødevareerhverv. Der er enighed om, at hvis reguleringen eller kontrollen i
væsentligt omfang stiller danske virksomheder ringere end virksomheder i andre
EU-lande, så skal der ske tilpasninger efter ”følg- eller-forklar” princippet.
4.1 En fælles fødevarefortælling
om ressourceeffektivitet og bæredygtighed. En
fælles fødevarefortælling om ressourceeffektivitet og bæredygtighed vil kunne
styrke den internationale markedsføring af dansk fødevareerhverv. Fortællingen
vil således kunne styrke fødevareeksporten og skabe større fokus på det danske
fødevareerhverv som et attraktivt erhverv for bl.a. at kunne tiltrække og
fastholde arbejdskraft med de rette kompetencer. Derfor iværksættes et arbejde med at skabe en fælles fortælling for
fødevareerhvervet. Der afsættes 2 mio. kr. årligt i 2014 og 2015." (Vækstplan for fødevarer s. 8-9, 2014)
Axel Steensberg (1906-1999) Professor i Materiel Folkekultur - senere Etnologi 1959-1970.
Hanne W Tanvig Centerleder i Center for Forskning og Udvikling i Landdistrikter 2001-2006.
Vækstplanen må formodes forfattet af Erhvervs- og vækstministeren Henrik Sass Larsen i mere eller mindre jævnbyrdigt samarbejde med Fødevareministeriet, DI, L&F og div. udvalg.
Axel Steensberg (1906-1999) Professor i Materiel Folkekultur - senere Etnologi 1959-1970.
Hanne W Tanvig Centerleder i Center for Forskning og Udvikling i Landdistrikter 2001-2006.
Vækstplanen må formodes forfattet af Erhvervs- og vækstministeren Henrik Sass Larsen i mere eller mindre jævnbyrdigt samarbejde med Fødevareministeriet, DI, L&F og div. udvalg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar