mandag den 8. juni 2015

Dyrskue, modsætninger og afdrag


I weekenden var der dyrskue i Roskilde. I år især præget af at Statens røde økologi-mærkes 25 års jubilæum skulle fejres og der var særlig Ø-Vip fest. Men selvfølgelig også alle de traditionelle programpunkter, der gør Roskilde dyrskue til noget nær det nærmeste vi kommer en folkefest med landbruget som vært. I år var der også malkekonkurrence mellem rød og blå (forklæde-)blok, som blåt forklæde vandt. Selvom næsten 100.000 besøgende gæstede dyrskuepladsen i år, var det den ene gæst der ikke var der, der trak overskrifter. Fødevareminister Dan Jørgensen var nemlig ikke inviteret, og det var første gang i dyrskuets historie at erhvervets minister ikke blev det. Tidligere fødevareminister Mette Gjerskov deltog som gæst af fagforeningerne og måtte naturligvis kommentere fraværet af hendes parti-kollega. Hun sagde bl.a.:


"- I betragtning af alle de hjælpepakker, landbruget har modtaget fra regeringen under rød ledelse, finder jeg det småligt, at man ikke inviterer en minister ved åbningen i år. Regeringen har hele vejen igennem anerkendt og hjulpet landbruget som et vigtigt eksporterhverv for Danmark"

Hun mindede tillige landbruget om at det rent faktisk er Venstre, der har indført Randzonerne. 
Overskriften på artklen i Maskinbladet er: Mette Gjerskov truer landbruget, og er et eksempel på den pointe, som jeg skrev om i sidste indlæg, nemlig at landbrugets medier har en meget propagandistisk, polariserende og ofte også virkelighedsfornægtende måde at repræsentere de faktiske forhold på.  Det skaber en selvforherligende og farligt nedladende holdning blandt mange af læserne, som tilsyneladende kun får - eller kun vil høre - nyheder via denne meget farvede fortolkning af den politiske virkelighed. Man må undre sig over at den fødevareminister, der sad mellem Mette Gjerskov og Dan Jørgensen, Karen Hækkerup (S), som nu er administrerende direktør for Landbrug&Fødevarer ønsker at medvirke og bidrage til denne absurde diskurs. 
Hvis du læser denne blog, så er det vel fordi at du interesserer dig for landbrugets vilkår og virkeligheder, og så vil jeg opfordre dig til at bruge linket til artiklen ovenfor og læse den korte artikel og derefter læse de kommentarer nedenunder, som læserne har sendt ind! Her er et par eksempler:  
"Sikken en gang klynk, som hun forhåbentlig ikke selv står for, men måske en af deres taleskrivere.Måske er det en vandrehistorie, men det siges, at Dan J blev inviteret til at tale, men afslog, idet der ikke var landsdækkende TV!!!! Foehåbentlig kun en vandrehistorie, idet dyrskuets ledelse har gjort et stykke rigtigt mandfolkearbejde ved at åbne skuet UDEN disse landbrugshadende ministre, det ku´lige passe, at de skal stå og sole sig på scenen, samtidig med, at de lader konkursklokken ringe over det ene landbrug efter det andet. HUn har slet ikke nødig at true med yderligere foranstaltninger for vandmiljøets tilstand, når hun ikke sørger for at få lavet nogle målinger af samme, som hun var forpligtiget til ifølge EU-lovgivning. Næ, Fritzner kunne være et eå meget bedre bud på Dans efterfølger, viser det sig efterhånden."
"Syge kvindemenneske, det er utroligt hvad man kan tillade sig at sige som politiker. Det er ufoskammet, men det viser bare hvor uintelligent hun er."
"Hun har fået noget alt for godt mad det kan man åbenbart også blive utilpas på"

 Imorges var 'landbruget' igen i radioavisen, nu handlede det om den tikkende 'rente-bombe'. Jeg har netop modtaget en diger rapport fra Instituttet for Fødevarer og Ressource-økonomi, som omhandler erhvervets finansieringsforhold - og som også nævner de forhold, at mange af de lån som blev optaget i de hurtige 00', var afdragsfri og med variabel rente - og når nu afdragene snart begynder at skulle falde, så bliver der endnu mere krise - og hvis den meget lave rente begynder at bevæge sig op af, så er det virkeligt faretruende for rigtigt mange landmænd. Det er en historie, som nok vil fylde en del i de kommende måneder og år. Og hvor erhvervet får brug vores hjælp igen igen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar