fredag den 15. januar 2016

En ny tid

"Stormøde" hos Gefion Landbrugsrådgivning i Sorø med Eva Kjer Hansen 14 jan. 2016.

I frost og kuldetåge dukker en meget stor og meget oplyst virksomhedsbygning op på en bakke udenfor Sorø. Her bor Gefion Landbrugsrådgivning, sammen med Roskilde Dyrskue, Landbrugets Samfundskommunikation og diverse revisionsfirmaer. Og her er der 'stormøde' med Fødevare- og Miljøminister Eva Kjer Hansen.
Første halvdel af mødet er dog kun for medlemmer af Venstre. Vi er en snes der står på den anden side af glasdøren i foyeen og kigger ind til dem inde i den politiske varme. Der var omkring 150-200 i den store og fashionable mødesal. Der var mange ægtepar, og en håndfuld der også havde de unge sønner med, der var sågar en enkelt datter - stemningen havde noget fundamentalt familiært over sig. Gennemsnitsalderen var nær 50 - og når man sad i den ene ende af salen, som jeg gjorde - så man i siddehøjde ud over et hav af skaldede isser, måner og sølvgrå hårgrænser. Foran scenen stod en række 3 m høje blå Venstre-skilte og på storskærmene stod der: Fødevare- og Landbrugspakken. Langt de fleste var klædt meget afslappet, den 'landmandsdragt' jeg også beskrev på Plantekongressen forrige år, konsulenterne var i blazer, jakkesæt og slips eller spadserdragt. Ingen jeg kunne få øje på havde pc, tablet eller smartphone fremme under de tre timer møderne varede.  Der blev serveret kaffe og gulerodsmuffins, som smagte fortrinligt.

Danmark er et lille land, men med store regionale forskelle, indledte Eva Kjer Hansen med at gøre os opmærksomme på. Derefter gennemgik hun Regeringens 16-punkts plans udmøntning i den lovpakke mødet handlede om. "Vi er gået ind i en ny tid, det her er et paradigmeskifte", sagde hun med specifik henvisning til den fremtidige regulering af gødning/kvælstofsnormerne; som dog først introduceres i 2018, hvor den nye regulering så efter planen skal indfases over en tre-årig periode.  Indtil den såkaldte 'målrettede regulering' er på plads, kan landmændene så glæde sig over betydelige lempelser; de får faktisk nogenlunde præcis de gødningsvilkår de har efterspurgt.

Når så den målrettede regulering implementeres bliver alle der 'eventuelt måske' skulle få strengere gødningsnormer, som følge af de forbedrede og mere detaljerede målinger, selvfølgelig økonomisk kompenseret - samt - og det er ganske kløgtigt udtænkt - udstyret med en såkaldt 'udfordringsret', hvilket betyder at landmanden selv kan få foretaget målinger hvis han mener at myndighederne tager fejl.

Det hele handler om, at der regionalt er jorde og vandløb i Danmark der kan tåle mere og jorde og vandløb der kan tåle mindre gødning, og en mere detaljeret regulering vil give både bedre dyrkningsmuligheder og bedre vandkvalitet.  Ministeren lagde også vægt på den sidste del og sagde at hun agtede at opfylde vandrammedirektiverne og sørge for at mindst 40% af vandløbene havde god økologisk tilstand, ved udgangen af de nuværende vandplaner i 2020.

Man kan dog efter min mening godt stille spørgsmålstegn ved den pædagogiske slagside af at man straks går ud giver fri gødning til alle, også i de områder man allerede ved er sårbare, for så om tre år - hvis planerne holdes - at ramme producenterne meget forskelligt. Det kan næsten kun give et ramaskrig når virkeligheden rammer med dobbelt effekt.

Men undervejs fristedes man af lutter glæde over den kompetente og præcise optræden Miljø- og Fødevareministeren serverede for os, til at give hende ret i at vi var på vej ind i den nye tid. Hun fremlagde tiltagene med stor klarhed, kontanthed og fin balance mellem de virkemidler der rettede fortidens synder og det faktum at de langtfra løser alle de problemer erhvervet står i. Nabotjek, EU-implementering i samme hastighed som landene omkring os, flere dyr i staldene, krav om randzoner og efterafgrøder fjernes, færre bøder for overtrædelse af reglerne, satsning på markedsorienteret økologi osv. Det var lutter gode nyheder for erhvervet - i hvert fald på den korte bane. At ministeren så også hævdede at man kunne forvente 6000 ekstra arbejdspladser, var der vist ingen der tog seriøst - måske ikke engang hende selv. Det er bare sådan noget Landbrug&Fødevarer har hævdet i årevis og så lyder det jo godt.

Efter fremlæggelsen var der som nævnt spørgsmål fra salen og min frygt om at det ville blive svært at fylde en time til halvanden ud med spørgsmål til en pakke, der allerede har været præsenteret, diskuteret livligt og i det store og hele opfylder alle Landbrug&Fødevarers forskellige krav - viste sig ubegrundet. Der var mange kritiske spørgsmål og kommentarer, men ministeren svarede og parérede med fasthed og talte ikke nogen efter munden. Ikke siden Mette Gjerskov har man haft den samme tillid til at ministeren havde sat sig grundigt ind i sagerne - og den store forskel er at den nuværende minister har både sit politiske bagland- og erhvervet bag sig! Mette Gjerskov havde ingen af delene.


Aftenens helt store tema var 'det blå kort', som ministeren havde brugt som eksempel i sin powerpoint. Kortet er et Danmarkskort med forskellige nuancer af blå, hvor farven bliver mørkere jo mere sårbart det omgivende vandmiljø er for udvaskning af næringsstoffer.

Baseret på den viden man har i dag, kommer 'paradigmeskiftet' til at betyde en væsentlig lempelse af kravene til de jyske landmænd og strengere regulering til de midt- og sydsjællandske kollegaer. Kortet er som sagt en skitse, der mangler endnu mange af de lokale målinger, der netop skal gøre reguleringen målrettet, men hér sad vi altså midt i en mørkeblå egn. Det er naturligt at det virker bekymrende men besynderligt at det kan overraske nogen, kortets omtrente udeseende er velkendt og målinger har løbende bekræftet disse vilkår.  Men det afholdt ikke de tilstedeværende fra at mene noget andet.

 Nogle frygtede hvordan finanssektoren ville misbruge kortet til at lukke for kassen, nogle mente at kortet var baseret på en forældet forståelse af mikro-processer og andre tekniske spidsfindigheder, som danske forskere var langt bag efter sine internationale kollegaer med, og rigtigt mange mente at problemerne med vandkvaliteten ikke stammede fra landbruget, at kompensation ikke var nok, at det var for tidligt med...alligevel havde ministeren mod til at sige, det der skulle siges: Nu har I ønsket og kæmpet for målrettet regulering, nu får I det - så er det bare med at komme ind i kampen og vise at I har fagligheden på Jeres side.

Aftenen sluttedes af med en dundertale, der dog også rummede humoristiske indslag, fra Gefions grundlægger og formand Torben Hansen.

På mandag er der debatmøde i Holeby ved Maribo, det er Landbrug&Fødevarers nye store kampagne: Brug Landet, der skydes i gang. Det bliver spændende at se om erhvervet kan starte en frugtbar dialog med landdistrikterne og dets beboere, om en mere kulturel bæredygtig udvikling af landbrugslandet samt bedre gensidig forståelse.

På Onsdag starter Plantekongressen i Herning - denne gang siger rygterne at rigtigt mange landmænd vil høre om omlægning til økologi. Det bliver også spændende at høre snakken i korridorerne - er det en ny tid vi er på vej ind i?


 Blogskriveren skal gøre sin afhandling færdig. Den skrives bedst udenfor nyhedsstrømmen, så der vil antageligt være stille herfra de næste 3 måneder. Vi ses til sommer.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar