tirsdag den 13. september 2016

stemmerne fra stalden


Det er formodentligt ikke forbigået din opmærksomhed, at dagbladet Information i øjeblikket kører en kampagne: Vores Jord, Vores Mad - med fokus på dansk landbrug (Uge 36-38).
Jeg blev inviteret ind til et redaktionsmøde et par uger før kampagnen begyndte, og kan i artiklerne, som avisen bringer i disse dage, genkende mange emner og vinkler, som jeg bidrog med. Ikke at man nødvendigvis behøver en ekspert, artiklerne afspejler mestendels de almenkendte udfordringer erhvervet står med. Men avisen tager også favntag med de mere komplicerede sammenhænge, som kræver input fra både forskning og fra landmændene. Disse sammenhænge og nuancer kan ofte være svære at formulere i aviserne, hvor journalistens målgruppe spænder fra den helt uindviede til de dybt ideologisk engagerede, hvilket ofte forsimpler og forvrænger dækningen. Men jeg synes at Information gør et anderkendelses-værdigt forsøg på sprogligt og indholdsmæssigt at ramme en god balance mellem erhvervets virkeligheder, krisens årsager og konsekvenser samt byboernes ønsker og fordomme.

En vigtig brik i dette er også at formulere nogle praktisk realisable alternativer. Der er helt åbenlyst meget forskellige meninger om landbrugets kriser og løsningerne på dem, men der er en voksende forståelse fra alle parter i debatten, om at der skal 'ske noget'.
Dette 'noget' spænder fra øget økonomisk samfundsengagement i de dominerende driftsformer i form af offentlig støtte til og forskning i større, effektivere og teknologibårne produktionsenheder tilsat mere konkurrencedygtige rammevilkår - hvilket er den aktuelle politiske dagsorden; og til mere fantasifulde ideer om et økologisk Danmark, der er CO2-neutralt, spiser sine egne grønsager og hvor alle unge gerne vil og kan blive landmænd.

Igår havde Information så inviteret ca. 30 stemmer fra landbrugsdebatten til en workshop om formulering af alternativer 'noget'. Det var både landmænd, forskere, direktører, NGOer og interesseorganisationsfolk. Som Informations direktør Mette Davidsen-Nielsen indledningsvist sagde, så var det en fætter-kusine-fest; og som jeg sagde til min sidemand, så var det faktisk præcist det ord jeg havde tænkt, da jeg så hvem der var indbudt. Det var primært folk, der ønskede en realisering af den grønnest mulige landbrugsfremtid og der var ingen stemmer fra det 'konventionelle landbrug'. Men det var bevidst fik vi at vide. Ideen var at invitere en forholdsvist snæver holdningskreds, der kunne tale sammen i øjenhøjde og dermed sammen formulere nogle alternativer, der var mere slagkraftige end hvis vi skulle diskutere præmisserne først.

Det synes jeg i og for sig er glimrende tænkt. Initiativet kunne ses som en pendant til Thorning-regeringens udvalg, der skulle formulere 'Den Nye Fortælling' om dansk landbrug for 'at styrke vores position på eksportmarkederne'. Det udvalg indeholdte også kun stemmer fra den gamle garde. Men Thorning - eller rettere Sass-Larsen-udvalget fik aldrig formuleret sig frem til en ny fortælling og det syntes også at være tilfældet med mødet igår.  Personligt oplevede jeg at mange diskussioner manglede det modspil, som virkeligheden, i form af dem der mener og ved noget andet giver, og det resulterede i nogen grad i selvsving. Jeg gætter på det samme var tilfældet med Arla- og Danish Crownfolkene i regeringens udvalg.
Jeg tror såmænd at Information tænkte rigtigt, at det ingen steder ville føre, hvis man skulle formulere landbrugsvisioner sammen med folk, der har en radikal anden virkelighedsopfattelse - hvilket jeg synes man ser eksemplarisk udmøntet i den diskussion, der har været ført i OrganicTodays spalter mellem økonomen Alex Dubgaard fra KU og formanden for Bæredygtigt Landbrug Flemming Fuglede. 

Hvem ved måske kunne workshoppen have udmøntet sig i noget mere konstruktivt hvis rollerne havde været fordelt anderledes, måske skal et sådant en-dags-møde netop ikke ende i for 'smarte' ambitioner, men blot være en anledning til at blive inspireret og informeret - og resultatet afspejlede deltagernes respekt for udfordringernes enormitet. Men jeg blev efterladt med det indtryk, at ideen om at formulere nogle visioner (praktisk realisable-) på landets og landbrugets vegne er akut vigtig og kræver en større evne og vilje til at forstå og integrere landmændenes virkeligheder. Man kan have lov at håbe på at avisens artikler bliver læst i landbrugskredse og at der måske her er nogen der vil blande sig og/eller få oplevelsen af at avisens kampagne også kan være et talerør for netop deres versioner og visioner.  


Læs selv Informations landbrugsartikler og deltag i debatten!!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar