onsdag den 24. april 2019

Køer



Årets økodag tilbragte jeg sammen med et par tusind mennesker på Kammergave ved Tersløse på Vestsjælland. Kammergave er nabo til Tersløse gård, hvor Holberg tilbragte sine sidste somre og som i dag er et Holbergmuseum, der dog ikke benyttede sig af menneskemylderet til at holde åbent.

Kammergave har en lidt sjov historie. Det er i dag et kombineret landbrug og opholdssted for psykisk syge, der blev grundlagt af lægen Michael Hammen i 1981. Efter at have studeret medicin og nedsat sig som psykoterapeut tog Hammen en efteruddannelse som landmand, med drømmen om at grundlægge et sted, der gav skrøbelige eksistenser mulighed for at arbejde udenfor, være i naturen og omgås dyr. Der blev plads til 10 beboere og 7 medarbejdere og ca. 100 malkekøer,  på et landbrug, der i begyndelsen blev drevet efter biodynamiske principper. Oprindeligt var der vist tanker om at ligge Kammergave sammen med nabogården til den anden side: Smidstrupgård, som nogle måske vil kunne huske, i det at gårdens ejere blev valgt til 'Årets danskere' engang midt i 80'erne af avisen Aktuelt, på grund af at deres mejeriprodukter kunne tåles af folk, der ellers normalt havde allergi overfor den slags. Men det er en anden historie.

Michael Hammen havde en stor energi og har haft en lille men vigtig indflydelse på behandlingstilbud og en meget stor indflydelse på livskvaliteten hos dem der har boet på Kammergave. Han døde i 2014 og i dag bliver Kammergave ledet af Susan Bahl, der er 12 beboere og 16 ansatte.

Den i dag økologiske mælk bliver leveret til Øllingegård mejeri - og mejeriet, der jo blev opkøbt af Naturmælk for et par år siden, var denne dag kørt ud på gården med en lastbil fyldt med gratis smagsprøver. Det er noget danskerne kan li' - i begyndelsen af dagens arrangement stod folk pænt i kø og tog en smagsprøve af hver af de ca. 8 forskellige produkter mejeriet havde med. Senere kæmpede folk med store bæreposer for at hamstre så meget som muligt.

Der var også snobrød, pandekager, frankfurtere, kage, akvareller, ponyridning og alt det der gør dagen så populær - og køerne dansede helt som de skulle, der var ikke en instagramprofil, der ikke blev opdateret i de minutter.

Det var en hyggelig, fornøjelig hvis lidt kold og blæsende dag på Vestsjælland.

I den anledning kan det måske interessere læseren at vide lidt om hvordan det egentligt går med den økologiske mælkeproduktion i Danmark - og i Europa, må man hellere tilføje, det er jo der meget af det bliver solgt.

I Danmark blev der i 2018 produceret 675 mio. kg økologisk mælk. Fordelt på 432 producenter.

Det er ny rekord og op med 14% - eller 80 mio. kg.- fra 2017.

Produktionsvolumemæssigt er hierakiet sådan i Europa at Tyskland er den største producent, efterfulgt af Frankrig, Danmark, Østrig og Sverige.

I Østrig steg produktionen med 7%, i Tyskland steg produktionen med 19% og i Frankrig med hele 32 % - der er altså et regulært boom i økologisk mælkeproduktion i Europa i disse år.

Markedsandelen for økologisk mælk i Danmark er på flotte 32% - i Tyskland er den på 8,7%.
Det er iøvrigt værd at bemærke, at det samlede mælkeforbrug er for nedadgående i de nordeuropæiske lande.


Så er 64.000 kr spørgsmålet, er der efterspørgsel til den øgede mængde?

Markedsanalytikere har noteret sig en skærpet konkurrence, men fra både Arla og Thise forlyder det at man venter et stabilt prisleje i 2019. Vi får se.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar