Følgende indlæg er baseret på: Er der et velfærdsargument for fedt- og sukkerafgifter? af Jørgen Dejgård Jensen og Lars Gårn Hansen fra Fødevareøkonomisk institut 2012.
Artiklen begynder:
"Gennem de seneste 40-50 år er forekomsten af fedme
vokset betydeligt, og alene siden 1987 er andelen af voksne i Danmark, der kan
betegnes som overvægtige, steget fra ca. 30 pct. til over 45 pct., mens andelen
af svært overvægtige er fordoblet fra ca. 7 pct. til ca. 14 pct."
Der opstilles tre hovedgrunde hertil: 1) billigere og mere
tilgængelige fødevarer, herunder fastfood, slik og sukkerholdige drikke, 2)
mindre fysisk krævende arbejde, 3) en stigende brug af automiseret transport og
mere arbejdssparende teknologi i hjemmet.
Inden man helt instinktivt begynder en tankerække, der
starter: hvad kan vi gøre ved det? Gør
artiklens forfattere opmærksom på, at det ikke er så entydigt at bekæmpe
fedmen, i hvert fald ikke ved hjælp af adfærdskorrigerende skatter og afgifter,
der er nemlig også er en række positive konsekvenser ved denne udvikling. Her
tænker de ikke på den lukrative industri bag mange af de produkter, der udgør
årsagerne, men den større nydelse og komfort, som menneskene oplever som velfærd
i deres hverdag, og hvis ene side-effekt altså er overvægt.
"Det centrale økonomiske spørgsmål i relation til
stigningen i overvægt er, hvorvidt udviklingen kan siges at være et udslag af
rationelle beslutninger, hvor den enkelte foretager en korrekt afvejning af
fordele og ulemper, når kost- og madvaner tilrettelægges. Hvis dette er
tilfældet er der ikke et velfærdsøkonomisk argument for, at det offentlige skal
gribe korrigerende ind. (...) Hvis den enkelte derimod systematisk
undervurderer sundhedskonsekvenserne af de kost- og motionsbeslutninger, der
tages, er der principielt et argument for offentlig regulering."
Efter
denne eftertænksomme overvejelse, stiller forfatterne argumenter op for og imod
indførslen af fedt- og sukkerafgifter. Jeg skal dog straks bryde ind i denne fremlægning, og stille
et spørgsmål, der trænger sig på.
Er det ikke, under alle forhold, rimeligt at det offentlige pålægger
produkter, der har en række, for samfundet omkostningstunge side-effekter, en
afgift, der står i samfundsøkonomisk proportion til de uønskede udgifter, sådan
at forbrugerne bliver medansvarlige for deres valgs konsekvenser?
Forfatterne tager desværre ikke stilling til dette
spørgsmål. Det såkaldte
'eksternalitets-argument' bliver opstillet, sådan at "...det gratis danske
sundhedsvæsen "subsidierer" behandlingskrævende adfærd. (...)
udvikling af overvægt, er et samspil mellem kost- og motionsvaner (...)
partielle løsninger i nogle situationer faktisk er velfærdsreducerende."
Her læser jeg, mellem linjerne, at en privatisering af
sundhedssystemet nok skulle lære grovæderne at styrer sig og det er under alle
omstændigheder imod velfærdens grundide, at tilskynde forbrugerne til at vælge
en sund kost fremfor en umiddelbar nydelse. Det er selvfølgelig at sætte tingene
på spidsen og mulivis ikke præcis det forfatterne mener. De kommer også med en
række argumenter for afgifter. Men det er heller ikke langt fra. For selv om
de, så vidt jeg kan forstå, opregner en række uigendrivelige fordele ved
afgifterne, tag bare den faldende produktivitet i samfundet, som følge af
faldende sundhed, så slutter de overraskende med at skrive "Imidlertid har
informationskampagner, fødevaremærkning og regler for markedsføring været
benyttet i stort omfang i mange år og de er gode kandidater til et sådant
alternativ (afgifter). I princippet kan disse styringsmidler målrettes langt
mere præcist end afgifter og på den måde kompensere for visse forbrugeres
undervægtning af sundhedseffekter."
Man må undres. Artiklen starter jo med
at fortælle os hvordan problemet vokser og vokser, og i dag rammer næsten hver
anden dansker, altså noget mere end "visse".
I konklusionen får man atter præciseret, at omend der er
argumenter for, så "..er begge argumenter svage set i forhold til den
danske situation i dag." Denne svaghed skyldes bl.a. at forbrugerne har så
let adgang til kredit, at dyrere usunde fødevarer ikke vil afholde dem fra at
købe det de i øjeblikket lyster.
Nu er det kun en kort artikel og jeg har tendentiøst
redegjort for indholdet, men det er jo et helt konkret aktuelt problem, som vi
som samfund bør finde en løsning på. Og når man kommer det ramaskrig i hu, som
udgik fra fødevarebranchens organisationer, i forbindelse med de planlagte (og
vedtagne og senere skrottede!?) fedt- og sukkerafgifter tilbage i 2010 - så er det svært
ikke at se denne fremlæggelse, som havende branchens sundhed og ikke borgernes
sundhed for øje.
Denne diskussion angår ved første øjekast kun
primær-producenterne direkte, hvis de producerer mælk eller kød, og afgiftens omkostninger bliver taget fra deres afregning, hvilket var tilfældet dengang
i 2010; men det angår vel alle fødevareproducenter, om de skal konkurrere med
fødevareprodukter, der er syntetisk designet til at appelere til forbrugerens
mest behage-syge ønsker, med alle forhåndenværende tricks og tidssvarende
kultur-markører i ryggen, mens den del af fødevaresortimentet, der er dyrket og
produceret til ikke bare at sikre vores sundhed, men også har betydning for
hvordan vi forvalter vores natur og de ressourcer der findes dér, og hvordan vi
taler og tænker om landbruget, ikke i højere grad bliver støttet af det
samfund, der lever i så nært - og på forunderlig måde samtidig så fjernt - et
stofskifte med dette erhverv.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar