Før du
sår de frø du sår
Da jeg for nogle år siden skrev
speciale om strukturudviklingen i landbruget, var der stemmer der mente – og
stadig mener – at fødevareproduktionen i Danmark vil ophører indenfor et par
generationer og at vi i fremtiden skal leve af ikke at producere mad, men af at
eksportere landbrugsteknologisk knowhow, at forædlingen bliver vores næste
bacon.
Landbrugsteknologisk grundforskning
er bestemt et af Danmarks adelsmærker og
der bliver forsket på livet løs på
LIFE, når det gælder optimering af de konventionelle produkter: gris, græs og
sygdomsbekæmpelse; men for de økologiske producenter er der langtfra samme
opmærksomhed fra grundforskningens side på forædling og udvikling af nye
produkttyper.
Agrologica
Ved Mariager fjord, ude i brynet til
Hou skov bor Danmarks eneste økologiske plantepatolog. Anders Borgen, hustruen
Pia deres to børn, katte og høns er flyttet til egnen fra Møn for ni år siden,
hvor de tidligere drev et mindre (urentabelt) økologisk landbrug. Hans speciale
og senere ph.d.-afhandling fra Landbrughøjskolen omhandlede frøbårne sygdomme
og biologiske metoder til at udvikle resistente hvedesorter til brug i
økologiske landbrug. Efter nogle år som konsulent i Scanagri, satsede Anders
fra 2003 udelukkende på sit eget forsknings- og forædlingsfirma: Agrologica.
Firmaets profil er udvikling af plantegenetiske ressourcer til økologiske
landbrug, med særlig henblik på kornsorter og sygdomsresistenser. Niels Foged
og Falsevgård Mølle, der blev præsenteret i oktobernummeret af Økologi &
Erhverv, er en af Agrologicas samarbejdspartnere. Anders er nok bedst kendt i
økologiske kredse fra sin bestyrelsespost i LØJ (1990-03) og hans engagement
vedrørende betydningen af at bevare biodiversitet – også i afgrødestrukturen.
Anders har en naturlig inklinering imod en mere teoretisk eller holistisk
forståelse af landbrugets rolle i samfundet og der er en sjælden sammenhæng
mellem forskning, anvendelse og idealer i den måde tingene bliver grebet an på
i Hou.
Forædling
før og nu
Plantegenetiske ressourcer og
sprogbruget omkring de mindste bestanddele af livet omkring os, er nok
græsklatin for de fleste. Det er sjældent den vinkel på landbruget, der bliver
omtalt i medierne. Men bioteknologi i bred forstand og gen-markører i særlig
grad, er, som nævnt i indledningen, et af de forsknings- og vækstområder, som
både forskere og politikere venter sig meget af, når dansk landbrugs fremtid er
på dagsordenen.
Helt groft kan man
udviklingsteknologisk dele forædlingen op i to spor. Siden tidernes morgen har
de boende kigget på de spiselige planter omkring dem og valgt frø fra de bedste
eksemplarer til næste års høst. Gennem årtusinder har bønder i alle
civilisationer og havedyrkere over hele verden fremelsket de kulturplanter vi
kender i dag, simpelthen ved at bruge øjnene og maven. Teknologien er så enkel
og ligetil at alle kan være med – at alle var med indtil
industrialiseringen og den såkaldte grønne revolution
begyndte.
Videnskabeliggørelsen af landbruget har mange fædre. I 1800-tallet
forsøgte den skotske botaniker Wilson at krydse hvede med rug. Men
krydsningsforsøgene førte til golde hybrider. I dag ved vi hvorfor. Hvedeplanter
har normalt enten 28 eller 42 kromosomer
mens almindelig rug kun har 14 - og reproduktionsevnen afhænger af, at begge
forældre bidrager med lige mange kromosomer. I 1937 opdagede franskmanden
Givaudon et basisk stof, der kunne få kromosomerne i en celle til at fordobles
uden at cellen delte sig og i dag er Triticale (af hvede: triticum og rug:
secale) en tungtakset afgrøde, der dyrkes på store arealer i bl.a. Rusland og
Canada. Triticale er den første nye kornafgrøde, der er indført i landbruget inden
for de sidste 2000 år. I løbet af 40erne opdagede planteforædlere og forskere
en række dværgsorter blandt kulturplanterne, fx den japanske dværghvede Norin
10, som i dag har tilført sine ’dværggener’ til de fleste hvedesorter verden
over. Med sine korte strå samles en langt større del af proteinindholdet i
kernen og høstindekset i moderne hvedesorter menes at have nået sit
fysiologiske potentiale omkring de 50%. Hvis aksenes størrelse øges, kan
bladene ikke længere forsyne kornene med tilstrækkelig energi. I begyndelsen af
1970erne kom så det store videnskabelige gennembrud, da amerikanske forskere
opdagede, at DNA kunne brydes ned til enkelte gener ved hjælp af bestemte
enzymer, og at man var i stand til at flytte gener fra en organisme til en
anden. Potentialerne i at flytte egenskaber fra organisme til organisme er
uanede – og deler vandende mellem de, der ser potentialerne og dem der ser dystopierne.
Dette er ikke et indlæg for eller imod genmanipulation, men, som Anders gør
opmærksom på, der knytter sig nogle problemer til måden forskning, forvaltning
og kommercielle interesser går hånd i hånd. Et væsentligt problem er den måde
gen-sekvenser kan patenteres på. Det omplantede gen, der måske beskytter mod et
bestemt pesticid, tørke eller giver en bestemt smag - og som sidder i hvert
enkelt hvedeaks på marken, skal lejes af patentindehaveren. Konsekvensen er, at
der satses rigtig mange penge på forskning i GMO-afgrøder, der kan give et
stort afkast tilbage til frøforædlerne, hvilket jo nemmest gøres, hvis man kan
kontrollere det udbud, der er.
Her kommer beslutningstagerne ind i
billedet. Det er i høj grad den uhellige alliance mellem de stærke kommercielle
interesser og de godkendelsesprocedurer, der tillader salg af specifikke
afgrøder og deres frø, som giver anledning til bekymring hos de, der forstår
konsekvenserne af denne mono-kultur-polisering af vores kulturplanter.
I april i år var undertegnede til et
tre dages seminar om netop denne problematik i Bruxelles. Her blev problemerne
konkretiseret af de indiske delegerede, som fortalte hvordan EUs nye
frihandelsaftale med Indien betød, at den indiske regering ’er tvunget til’ at
indføre de samme godkendelsesprocedurer, som i EU. I et land, hvor omkring 70%
af den dyrkede og konsumerede mad kommer fra små decentraliserede landbrug og
markeder, er en sådan regulering ikke bare hul i hovedet, den vil forsøge at
tvinge indiske bønder i lommen på multinationale såsædsproducenter, de eneste
der kan betale godkendelsesafgiften. I dag køber langt de fleste planteavlere i
Europa deres såsæd fra store firmaer, som tilbyder en begrænset række
kommercielle sorter der har et katalog af designede egenskaber og passer til de
parallelt udviklede sprøjtegifte. Måske er det ikke så sort-hvidt, men
forædlingsindustrien er et af de områder i fødevareproduktionen, som har
udviklet sig eksplosivt og der er store penge på spil i at erobre og
kontrollere markedet for de frø du sår.
Men man behøver ikke et dyrt
udstyret laboratorium for at flytte rundt på gener, naturen gør det spontant
hele tiden, så hedder det bare krydsning, og Anders Borgen gør det med
insisterende tålmodighed til glæde for økologiske kornproducenter.
Økologi
er fremtiden
Det der springer i øjnene, når man
ser Anders forsøgsmark, er flere tusinde små farvede plastic-skilte. Hvert
skilt repræsentere en hvedesort, og farven hvor langt henne i forsøget sorten
befinder sig. På skiltene er angivet et ofte klingende navn som: inspiration,
rhytmo eller boom. Sorterne kommer fra genbanker over hele verden. Derudover står der ofte et årstal og i nogle
tilfælde – i Anders idiosynkratiske håndskrift - en lille note om en
overraskende egenskab. Sorterne er primært gamle hvede eller spelt-varianter,
som for længst er udgået af konventionel produktion. Anders har flere forædlingsprojekter
i gang, både financierede og andre drevet af eget engagement. Et af dem er
BIOBREED, som i samarbejde med LIFE undersøger genmarkører for
stinkbrandresistens i økologiske dyrket hvede. Det første år bliver alle ca.
400 sorter inficeret med stinkbrand. Før, under og efter høsten vurderes
resultatet og de sorter, der har klaret sig bedst skal inficeres og testes
endnu en sæson. Nu begynder det kreative og sindrige arbejde med at krydse de
sorter, der har vist sig at have bedst resistens, med de sorter, der har den
kvalitet man ønsker (høstudbytte, bagekvalitet, smag, farve et.c.). Et af de
perspektiver, som Anders arbejder med, er princippet om horisontal resistens.
Det vil sige at hvedesortens resistenskvaliteter ikke kun måles på een
smitterace af en enkelt pest-type, men dens generelle evne til at modstå
sygdomme og klimaudsving. Det er et af de punkter, hvorpå hans forskning
adskiller sig fra de mere kommercielt anlagte forskning- og
forædlingsstrategier, der ofte kun har en vertikal resistens for øje, altså
hvor et enkelt gen sikrer resistens mod en bestemt smitterace af en bestemt
sygdom. Målet er at fremavle nye sorter og egenskaber, som dels har et
kommercielt potentiale og kan dyrkes og sælges og dermed være med til at
udvikle det økologiske landbrug, og samtidig være med til at øge
biodiversiteten.
Det tager ca. 15 år at udvikle og få godkendt en ny kommerciel sort på
denne måde. Opformeringen af de lovende sorter/krydsninger foregår på Falslev
Gård med en Seedmatic fra 1969.
Selvom Anders profunde indsigt i
både plantens mindste bestanddele og de eksterne faktorer, der gør sig gældende
for en plantes vækst, nogen gange virker verdensfjern; så er fødevaremarkedets
virkelighed faktisk ikke så langt væk. Det er ikke svært at hive holdninger ud
af ham, når man forsøger at spørge ind til betydningen af hans arbejde og
hvordan det kan gavne økologiske producenter. ” Når
alle planter i en kornmark er genetisk ens, vil alle planter være modtagelige
for de samme smitteracer af plantesygdomme. I praksis viser erfaringen, at med
den ensartethed, der har udviklet sig i de senere år, kan en kornsort kun
holdes på markedet tre eller allerhøjst fem år; så bliver den så modtagelig for
sygdomme, at den må erstattes af en ny sort. Landmændene bliver på den måde
afhængige af hele tiden at blive forsynet med nye sorter, og lovgivningen
sikrer, at også de nye sorter kommer fra de samme få firmaer, for landmændene
må ikke lave deres egne sorter, og ingen må lave noget med en mangfoldighed,
som kunne sikre sorterne en længere tid på markedet med stabile udbytter.”
Ensretning og
forringelse af såsædsudbyttet, det er nogle af de bagvedliggende strukturer i
erhvervet, som vi andre måske ikke tænker på, men som Anders energisk forsøger
at modvirke. Det går godt med forskningen og samarbejdspartnerne blandt de
økologiske planteavlere, men han savner kollegaer og opbakning i forvaltningen.
Med den aktuelle fokus på Nordisk mad, sundhed og økologi - og særligt med den
nye regerings landbrugsdagsorden, som principielt adskiller den økologiske
produktion fra den konventionelle - er der en ny og spændende interesse og
åbenhed fra både forbrugere og beslutningstagere til at vælge nye og ‘gamle’
økologisk dyrkede kvalitetsprodukter. Dette markedspotentiale er både
internationalt og lige til at gribe, hvis Danmark ellers kommer ud af
svinestalden og ser fremtiden i øjnene. Fremtiden er økologisk, det kan der
ikke længere være tvivl om, og at de økologiske producenter ikke får større
forskningspolitisk opbakning til udvikling, godkendelse og markedsføring af nye
produkttyper, som kan afsættes med større afkast til producenten og dermed
styrke den egentlige økologiske omstilling er forhåbentlig snart en klagesang
fra fortiden! Det er godt vi har Anders, men vi har brug for mere forskning i
økologiske løsninger. Det er nødvendigt med produktudvikling i alle brancher og
indenfor landbruget hedder det forædling - det kan da ikke være rigtigt at et innovativt
landbrugsland med en økologisk målsætning kun har en enkelt økologisk
frøforædler?
Et slags credo for Anders Borgens
arbejde kan læses på hans hjemmeside:
Agrologica arbejder for genetisk diversitet.
De fleste kornarter
er selvbestøvende. Det medfører, at når man skal lave en ny sort, krydser man
to planter og udvælger den bedst egnede. I en mark med sortsren hvede, byg
eller havre er alle planter på denne måde fuldstændig genetisk ens. Hektar
efter hektar står genetisk ens planter skulder ved skulder. Det er en helt
ekstrem form for monokultur, som er helt unaturlig. Agrologica er derfor gået i
gang med at udvikle et system, hvor korn kan dyrkes i populationer, hvor stort
set alle planter er genetisk forskellige. Det giver mange fordele.
Eller som han ynder at sige: Hvis man vil være lykkelig én dag, skal man
drikke sig fuld. Vil man være lykkelig i tre dage, skal man gifte sig, og vil
man være lykkelig hele livet, så skal man dyrke jorden.
Anders forædler på alle mulige
sorter, han kan ikke lade være, her ses amaranth, hirse og valmuer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar