mandag den 20. april 2015

skidt og godt



En nyligt publiceret rapport dokumenterer bekymrende sammenfald mellem brugen af aktivstoffer i landbrugets sprøjtemidler, særligt Glyphosat (Round-Up), og en række kroniske sygdomme, herunder kræft. Rapporten har givet anledning til overskrifter på mange medieplatforme rundt om i verden, for eksempel Financial Times, som lyder: Round-Up giver kræft. Jeg er ikke istand til at gennemskue hvem denne forskergruppe udgøres af og er lidt skeptisk overfor det tidsskrift hvor undersøgelsen er offentliggjort. Men Monsantos presseafdeling er i alarmberedskab og har allerede været ude og diskreditere resultaterne, metoderne og forskerne. Uanset hvilke konklusioner man drager af den nærværene debat, peger pilen igen på politikkerne og deres værgen sig imod at gøre brug af et egentligt 'forsigtigheds-princip'. Som nævnt kort her på bloggen, er den snart 10 år lange forhandling i EU om hvilke stoffer og kemiske cocktails, der kan anses for at være 'hormon-forstyrrende' (på engelsk 'endocrine-disruptive') og derfor bør være genstand for særlige grundige studier inden de kommer i vores mad og legetøj, stadig forsinket og begravet i systemet. Dels fordi industrien gør alt hvad den kan for at sabotere udfærdigelsen af en liste og dels fordi politikkerne er bange eller magtesløse overfor denne pengestærke lobby (jævnfør indtrykket på ØR's konference).  Du kan læse den engelske sammenfatning af rapporten herunder og hele rapporten her.
   
Grunden til at jeg synes denne nyhed er væsentlig, udover at brugen og tilstedeværelsen af kemi i vores hverdag er dybt bekymrende, er at den Blå Blok har lovet landbrugserhvervet, at hvis de vinder regerningsmagten tilbage vil de deregulere brugen af sprøjtemidler og se stort på Danmarks forpligtelser i forhold til vandrammedirektivet. En ting er at det er en farlig selvdestruktiv vej at gå, en anden er at der er intet der tyder på at der er nogen nævneværdig økonomisk gevinst at hente for erhvervet på dette valgflæsk, for samfundet snarere tværtimod - og de mange tusinde arbejdspladser Blå Blok mener at øget sprøjtning vil give er falske tal, gang på gang tilbagevist af beskæftigelsesprognoser, lavet af fødevareøkonomer. Det er altså med andre ord symbol-politik, men med en meget farlig virkelig effekt på vores liv.    

GENETICALLY ENGINEERED CROPS, GLYPHOSATE AND THE DETERIORATION OF HEALTH IN THE UNITED STATES OF AMERICA
Nancy L. Swanson 1, Andre Leu 2*, Jon Abrahamson 3 and Bradley Wallet 4

Abstract
A huge increase in the incidence and prevalence of chronic diseases has been reported in the United States (US) over the last 20 years. Similar increases have been seen globally. The herbicide glyphosate was introduced in 1974 and its use is accelerating with the advent of herbicide-tolerant genetically engineered (GE) crops. Evidence is mounting that glyphosate interferes with many metabolic processes in plants and animals and glyphosate residues have been detected in both. Glyphosate disrupts the endocrine system and the balance of gut bacteria, it damages DNA and is a driver of mutations that lead to cancer. In the present study, US government databases were searched for GE crop data, glyphosate application data and disease epidemiological data. Correlation analyses were then performed on a total of 22 diseases in these time-series data sets.


Igår Søndag var det Økodag, de økologiske mælkeproducenter slap køerne ud af stalden og de dansede af glæde i forårssolen. Arrangementet som faldt på Ø-mærkets 25-års jubilæumsår har nu 10 år på bagen og er blevet en mægtig folkefest. Jeg overhørte en fra ØL nævne at en kvart million danskere ventedes at deltage i gårsdagens arrangement.  Jegselv tog sammen med kronprinsessen (+ unger), fødevareministeren og ØLs formand ud til Per og Tina på Bækkenstoft ved Kirke Hyllinge - det samme gjorde mange tusinde andre inklusive hjemmeværn, medier og sikkerhedsfolk. Heldigvis var det hele så godt planlagt at alle var kommet frem og havde fået en god udkigs-plads til talerne og dansen. Køerne var virkelig i hopla og løb medievant rundt i alle hjørner, så alle med en smartphone og en i-pad ku' få et billede med hjem. Med de to jubilæeer i baghovedet fungerede alt denne dag eksemplarisk. På gården var der mange aktiviteter bagefter, man kunne få lov at stikke fingeren i mælkemaksinen, hoppe i halmballer, få tatovering og Arla serverede mælk - og, som mange gjorde, sprede et tæppe ud på marken og holde picnic. Det var en smuk dag og virker mere og mere som en dag der har etableret sig i nationens bevidsthed, som en festdag.                           

Det er mere værd for landbrugets omdømme end nok så mange reklamekampagner.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar