lørdag den 16. december 2017

Blandet landhandel


Denne uges blogindlæg er mestendels en lille dagbogsoptegnelse fra ugen.

Jeg var hos tandlægen, hvor jeg i venterværelsets billedbladsarkiv kunne læse, at fire ud af fem landmænd, der havde deltaget i tv-programmet Landmand søger kærlighed, ikke havde haft held med kærligheden. Det virkede ærligt talt ikke som om at det med landbruget spillede nogen rolle, i hvert fald ikke i Billedbladets dækning.

På vejen hen til tandlægen så jeg en masse demonstranter foran Miljø- og Fødevareministeriet, på vejen tilbage var de væk, så jeg parkerede cyklen og gik ind i receptionen og spurgte hvad dét handlede om. Receptionisten var mildest talt uvillig til overhovedet at anderkende at der havde været en demonstration - og hvad den handlede om havde han virkelig ingen ide om. Måske er ministerens kommunikationsstrategi sivet helt ned til manden på gulvet i ministeriet.
Senere kunne jeg læse i medierne at det var Greenpeace, der havde protesteret over det store antal døde pattegrise - ca. 1000 i timen døgnet/året rundt - som Dansk svineproduktion leverer til renovationsbranchen.

Jeg var til Ph.d.-forsvar på noget så StarWarsk, som Dark Cosmology Center under Niels Bohr instituttet. Afhandlingen handlede om metodologiske usikkerheder i forholde til at måle på og forudsige gletschernes afsmeltningshastighed. Det foruroligende var, at gletscherne forsvandt langt hurtigere end modellerne hidtil har beregnet. Gad vide om der er en parallel til kvælstofstab-modellen i Fødevare- og Landbrugspakken, det var netop den model der var emnet for det lange samråd i forrige uge, i hvert fald har ugen afsløret at input, altså de tal der skal ind i modellen ikke er korrekt indeberettet fra hundredvis af landbrug. Men den mest oplagte sammenhæng er jo at klima-forandringerne er den helt store usikkerhedsfaktor i hvordan vi (skal) regulerer miljøpåvirkningen fra landbruget. Da EU skulle lave den store klima-pakke med de ikke-kvote-belagte sektorer, herunder landbruget, i sommers talte alle om landbrugets klima-belastning og hvordan den kunne nedbringes; hvordan Danmark er et foregangsland osv - siden er klimaet forsvundet helt ud af landbrugsdebatten. Landbrugets synes at have lagt klima-venligheden for så vidt det har med deres egen indsats at gøre i graven til næste politiske forlig. Hvis ret skal være ret, er Økologerne meget obs på dette emne, og ikke på så'n en selvfed måde, men sender jævnligt nyheder ud om netop 'klima-venlige' andre måder at gøre tingene på.
Men det sgi'sme bekymrende at klimaet fylder så lidt i vores bevidsthed og debat, hvis man 'bare' fokuserer på landbruget, så tyder prognoserne på meget mere nedbør og hvilken rolle det får for udvaskning, jordens retentions- og bæreevne ( mange nye landbrugsmaskiner er udstyret med larvefødder) samt afgrøde-sammensætning og skadedyrsbekæmpelse er måske nok noget forskerne beskæftiger sig med - men politikerne?

Året 2017 har ifølge Danmarks statistik givet det næsthøjeste produktionsudbytte blandt planteavlerne. Godt 10 mio. tons er der kommet i lade og silo.

Også svineproducenterne har haft et godt år. Det er derfor lidt hyklerisk, at det store veterinær-forlig som alle folketingets partier indgik i denne uge for at bekæmpe de multi-resistente bakterier i svinestaldene, bliver lanceret i erhvervet som 100% byrdefrit for producenterne. Nogenlunde samme ordlyd som sidste gang der blev lanceret en ny MRSA-strategi. De har ellers selv, som I også kunne høre i forrige radio-indslag, ofte givet udtryk for den holdning, at kun hvis de tjente penge så kunne man stille krav til dem, men så ville de også rigtigt gerne være med til at forbedre produktionen. Men når det kommer til stykket, er det jo nemmere hvis skatteyderne betaler. I mellemtiden er den afrikanske svinepest rykket nærmere og udgør vel i dag den største trussel mod den danske svine-eksport.

Vi fik på den2radio en reaktion på sidste uges landbrugs-indslag, det med Niels Kærgård, som jeg her copy-paster ind i sin fulde længde.

kl 11.58 15. dec

"det er ejendommeligt hvordan den kollegiale holdning på LH. som i alle tilfælde falder ud til industrilandbrugets fordel, præger denne mands dømmekraft - han mener bl.a. at det er byboers disnyficering af landbrugsdyrene, der præger byboers valg af fødevarer - han tar naturligvis fejl - missæren med landbruget opstår når forbrugeren forlanger fødevarer uden gift og sygdomskim - her mener han at byboere tar gruelig fejl - men ti detl er blot at sige at det kloge valg er giftfri fødevare uden smitsomme sygdomme som tilføres via produktionens processen. Ballancen ligger i at gøre det atraktivt at omlægge til økologisk produktion fordi det er nødvendigt med en sund jord og rent drikkevand - er det så svært at forstå - Bankerne tvinger bønder til at tænke traditionelt for at få sine penge tilbage - ingen plads til økologi her - eksperimenter er der ikke plads til heller ikke når man ser på hvad økologisk produktion kan generere af forbedret økonomi - priserne overstiger lang hvad man kan tjene traditionelt - En statslig gældssanering efterfulgt af en 2årig omlægningsstøtte forudsat at man omlægger til økologi -"

Og på radioen holdt vi også julefrokost i denne uge, hvor den store Landbrugsquiz blev afholdt under stor musen, øffen og skålen.
Det kunne være den skulle udbredes?


  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar